Politika

poslati jasnu poruku

Možemo traži da Hrvatska prizna Palestinu

Možemo traži da Hrvatska prizna Palestinu
Patrik Maček/PIXSELL

Vrijeme je da Hrvatska i EU konačno priznaju Palestinu kao samostalnu i neovisnu državu, a taj će zahtjev biti dio programa Možemo za europske i nacionalne izbore, najavila je u petak u Hrvatskom saboru zastupnica te stranke Jelena Miloš, nakon okruglog stola o situaciji u Gazi.

Priznanje Palestine bila bi, kaže, jasna politička poruka da Hrvatska i EU podupiru deeskalaciju sukoba i rješenje o dvije države kao rješenje za trajni mir i za Izrael i Palestinu. 

Smatra i da je nužno povećati pritisak oporbe i javnosti da se Vlada i institucije EU nedvosmisleno izjasne i traže trajni prekid vatre. Vlada RH i ministar vanjskih poslova trebaju se jasno izjasniti da je nastavak vojnih akcija u Gazi apsolutno neprihvatljiv i da ubijanje civila u Gazi mora odmah stati.

Uz to, Hrvatska treba poduzeti mjere kojima jasno poručuje da neće tolerirati kršenje međunarodnog prava, da za to postoje ozbiljne posljedice”, poručila je.

Glasnogovornik stranke Gordan Bosanac smatra kako je nužno da Vlada jasno prepozna i nedvosmisleno kritizira trenutnu vojnu agresiju na Gazu iz perspektive mogućnosti počinjenja genocida, sukladno odluci Međunarodnog kaznenog suda, te da se oformi što šira i raznovrsnija međunarodna koalicija za prevenciju genocida koja će zajednički postupiti s mjerama prema Izraelu. 

Kako se navodi u priopćenju, Možemo se zalaže za trajni prekid vatre i svih vojnih aktivnosti na području Gaze i Istočnog Jeruzalema.

Podsjećaju kako su te zaključke uputili u saborsku proceduru još u prosincu, no za njih su dobili potporu još dvadeset zastupnika. Miloš je naglasila kako nema vojne akcije koja može opravdati masakr civila koji se događa u Gazi i neviđeno nasilje nad civilima u Gazi mora stati i Hrvatska te smatra da bi svi zastupnici trebali stati iza jasnog zahtjeva za prekidom vatre. 

EU ni Hrvatska vlada, ističe Možemo u priopćenju, nikada nisu tražili trajni prekid vatre.

Nevjerojatno je da se svjetski lideri barem moraju svakodnevno izjašnjavati o ovom sukobu, a da mi imamo ministra vanjskih poslova koji se ponaša kao da se ta tema njega uopće ne tiče", poručuje Miloš u priopćenju.

Hrvatska vlada, kaže, mora jasno reći da traži trajni prekid vatre, da je napad na Rafah neprihatlljiv, da je bombardiranje i ubijanje civila ratni zločin.

Svi smo osudili Hamasov masakr nad civilima i nad djecom, ali isto tako moramo reći da to nikada ne može biti opravdanje za kolektivno kažnjavanje civila u Gazi samo zato što je Hamas u Gazi”, poručila je Miloš.


Reci što misliš!