Politika

više od dvije milijarde eura

Erlić najavio novi ciklus ulaganja iz europskih fondova

Erlić najavio novi ciklus ulaganja iz europskih fondova
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić najavio je u petak novi ciklus ulaganja iz europskih fondova, a samo u ovoj godini očekuje se raspis poziva vrijedan više od dvije milijarde eura, poručivši kako je to „prilika generacije“.

Na informativno-edukativnom događaju „EU FONDOVI – Nove prilike 2021.-2027.“, koji se održava u Hotelu Ilirija, ministar je istaknuo kako nikada više nećemo imati toliki iznos sredstava na raspolaganju u odnosu na naš BDP.

Ovo je prilika da podignemo ljestvicu društva na višu razinu, za sve generacije koje će doći nakon nas, rekao je naglasivši da će se u otoke uložiti 150 milijuna eura, a 30 posto sredstava ići će samo za regionalne programe.

Više od stotinu novih poziva omogućit će ulaganja u, primjerice, vatrogastvo, kulturne ustanove, turističku infrastrukturu, vodne aglomeracije, energetsku učinkovitost, poduzetništvo, inovacije, istraživanje i razvoj, luke i komunalne vezove...

Zadarska županija i Biograd dosad su se iskazali po povlačenju novca iz europskih fondova, u Biogradu je jedan od značajnijih projekata inkubator Biosfera, a treba istaknuti i projekt vodne aglomeracije te gradnju škole i vrtića, kaže Erlić.

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez među planiranim projektima izdvojio je vodnu aglomeraciju za područje Biograda i općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon, projekt koji se priprema od 2017. godine, a Vlada ga je proglasila strateškim.

Na događaju su predstavnici  jedinica lokalne samouprave, razvojnih agencija i poduzetnici mogli doznati važne informacije o ulaganjima u otoke kroz Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., projektima Europskog socijalnog fonda plus i pozivima koji slijede.

Razgovaralo se o industrijskoj  tranziciji Jadranske Hrvatske te o mogućnostima sufinanciranja projekata i iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Nakon Biograda na Moru ministar Erlić posjetit će općinu Pašman i obići projekte realizirane novcem iz europskih fondova u Pašmanu, Neviđanima, Banju i Dobropoljani.


Reci što misliš!