Politika

78 zastupnika protiv

Nije prošao prijedlog o raspuštanju Sabora

Nije prošao prijedlog o raspuštanju Sabora
Patrik Maček/PIXSELL

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova odbio SDP-ov, odnosno oporbeni prijedlog, da se raspusti i da se odmah raspišu izbori za novi 11. saborski saziv, protiv raspuštanja bilo je 78 zastupnika, a za raspuštanje njih 59.

Protiv tog prijedloga, koji je u prosincu prošle godine nakon afere Mreža inicirao SDP, a naknadno mu se priključila i ostala oporba uz izuzetak DP-a, glasovalo je 78 zastupnika, dakle svi HDZ-ovi zastupnici i njegovi partneri, dok se za izjasnilo njih 59.

Odluka o raspuštanju nije donesena, nije bilo dovoljno glasova, konstatirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon čega su sabornicu napustili zastupnici Mosta i Hrvatskih suverenista. 

Na glasovanje nije došlo 15 oporbenih zastupnika, to je najvažnija današnja poruka, kazao je Josip Borić (HDZ).

O prijedlogu da se raspusti, Sabor je raspravljao prošli tjedan punih 14 sati i već tada je bilo jasno da prijedlog nema potporu HDZ-a. Zastupnici te stranke poručili su da će izbori biti u roku i sukladno demokratskim standardima - kada to odluči većina, a ne manjina.

Apostrofirajući brojne HDZ-ove afere oporba je ustrajavala da se Sabor treba raspustiti i izaći na izbore na kojima će birači odlučiti o smjeru kojim država treba ići idućih godina.

Oporba je i u srijedu, prije samog glasovanja, ponovila svoje zahtjeve.

Hrvatsku ste doveli pred zid, obezvrijedili ste i obesmislili sve institucije, zato je svaki dan s ovom Vladom i Saborom ne samo izgubljen, nego izravna šteta za Hrvatsku, izjavio je Nikola Grmoja (Most). Vladajuće je prozvao kazavši kako korupcija ubija najvrijednije - nadu, tjera naše mlade da bi uvozili stranu radnu snagu, a izvozili Hrvate.

Dosta je ovog što radite, dosta nam je da ilegalni migranti probijaju granicu, ugrožavaju živote policajaca. Razmišljate da vojnike pošaljete na istočno bojište, a ne na hrvatsku granicu, rekao je zastupnik i izazvao reakcije vladajućih zastupnika.

Nije lako biti Grmoja, buditi se s mišlju koju ćete laž prenijeti da bi privukli pozornost, rekla je Danica Baričević (HDZ), nazivajući Mostove zastupnike velikim manipulatorima i štetočinama te im prognozirajući da će nestati s političke scene.

Hrvoje Zekanović (HDS) Grmoju naziva saborskim Šekspirom. On će napraviti dramu gdje je nema, kazao je i dodao kako će se Mostovi glasači otrijezniti kad shvate da "Grmoje, Petrovi i Raspudići pokušavaju napraviti koaliciju sa SDP-om i Možemo".  

Most nikad neće doći u vladu, no radi apsolutno sve da sa Benčič i Grbinom sutra preuzme Hrvatsku, ustvrdio je zastupnik HDS-a.

Marjan Pavliček (HS) kolegama iz HDZ-a poručuje da ih žali, da nisu slobodni ljudi u političkom smislu.


Reci što misliš!