Politika

WhatsApp poruke

Jutarnji list doznaje: Turudić prešutio sastanke s Rimac

Jutarnji list doznaje: Turudić prešutio sastanke s Rimac
Patrik Maček/PIXSELL

Jutarnji list je u nedjeljnom izdanju objavio detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali.

"Di si radosti", napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. "Di si lipa", odvratio joj je Turudić, navodi dnevnik.

WhatsApp poruke koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i sadašnji sudac VKS-a i predloženi kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić kojima raspolaže Jutarnji list pokazuju da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Turudić predstavlja.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koje je Uskok zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od njih dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu.

Prepiska pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona, već i on. On čak i malo više. Otkriva da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge.

Do sada se o njihovu odnosu zna malo. Tek onoliko koliko je istaknuti sudac, pritisnut ne baš čestim novinarskim pitanjima, želio reći.

Rasvjetljavanje njegova odnosa s "kninskom kraljicom" podsjeća na ljuštenje luka. Novi sloj odnosa Turudić bi priznao tek kada bi ga novinari suočili s novim saznanjem o njihovu susretu te bi umanjivao njegovo trajanje, ali i važnost.

Što je bio sadržaj ovih sastanaka, može se samo nagađati no iz prezentiranih poruka proizlazi da je Rimac interesirao predmet Inje Bašića, uhićenog trgovca luksuznim automobilima, čiji je brat Milenko vlasnik vjetroelektrane za koju je Rimac, prema tvrdnjama Uskoka, više godina ilegalno lobirala.

Turudić pak to zapravo niti potvrđuje niti demantira, uporno odbijajući odgovoriti je li se radilo o navedenome predmetu, pišu novinari Jutarnjeg lista Slavica Lukić i Marin Dešković.


Reci što misliš!