Politika

eu

Charles Michel: Do 2030. moramo biti spremni za proširenje

Charles Michel: Do 2030. moramo biti spremni za proširenje
AP Images

Podrška Ukrajini naša je moralna dužnost i strateška dužnost. U EU jednoglasno želimo dostavu humanitarne pomoći ljudima u Gazi, kaže predsjednik Europskog vijeća Charles Michel uoči današnjeg dolaska u Zagreb, piše u četvrtak Večernji list.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pokrenuo je konzultacije o novom strateškom programu Europske unije, a Zagreb je odabrao kao jedan od četiri glavna grada u kojima će se te konzultacije odvijati u skupinama od po nekoliko premijera ili predsjednika država članica.

Ideja je da imamo vrlo intenzivnu i interaktivnu raspravu, zato sam predložio da se događa u manjim formatima kako bismo razgovarali o budućnosti Europske unije, o strateškoj agendi EU. Svi se slažemo oko činjenice da smo suočeni istovremeno s tri velika i teška izazova, kazao je Michel.

Prvi se odnosi na klimatske promjene, i tu se događa velika transformacija naše gospodarske stvarnosti. Drugo, suočeni smo s impresivnom tehnološkom revolucijom, ne samo u području zelenih tehnologija nego i u području umjetne inteligencije, koja će imati učinak na naša društva u smislu konkurentnosti ili u smislu sigurnosti i obrane. Treće, imamo sve više tenzija, sukoba i ratova u našem susjedstvu. U tom kontekstu lideri se slažu da moramo razviti EU s više utjecaja diljem svijeta, pojasnio je.

Kazao je da i dalje smatra da 2030. treba biti rok u kojem bi i zemlje kandidatkinje i EU trebali biti spremni za novo proširenje

Proširenje podrazumijeva da kandidati obave domaću zadaću, ali i na strani EU imamo svoju domaću zadaću. Ne možemo više odugovlačiti. Proširenje će ostati proces utemeljen na zaslugama, ali s rokom pobrinut ćemo se da ostvarujemo napredak, da ispunjavamo obećanje. Vrijeme je da budemo ozbiljni, da ne odugovlačimo, kazao je Michel u razgovoru s novinarom Večernjeg lista Tomslavom Krasnecom.


Reci što misliš!