Politika

most

Božo Petrov: Porezno rasterećenje za one koji se bave turizmom

Božo Petrov: Porezno rasterećenje za one koji se bave turizmom
Novi radio

Mostovu „Strategiju o turizmu – smjernice za politiku održivog razvoja hrvatskog turizma“, predstavili su jutros na zadarskoj Rivi na morskim orguljama, predsjednik Mosta, saborski zastupnik Božo Petrov i voditelj Mostovog Savjeta za turizam, Đani Bunja, profesor Filozofskog fakulteta u Zadru

Održivi razvoj hrvatskog turizma moguće je ostvariti isključivo zaštitom prostora kao općeg dobra i kulturnog nasljeđa lokalnih zajednica te na taj način turistima omogućiti stjecanje autentičnog iskustva, smatraju u MOST-u.

Održivi turizam mora biti postavljen kao glavni cilj razvoja hrvatskog turizma u budućnosti.

Mostovu „Strategiju o turizmu – smjernice za politiku održivog razvoja hrvatskog turizma“, predstavili su jutros na zadarskoj Rivi na morskim orguljama, predsjednik Mosta, saborski zastupnik Božo Petrov i voditelj Mostovog Savjeta za turizam, Đani Bunja, profesor Filozofskog fakulteta u Zadru na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti.

 „Strategija koju mi predstavljamo ima stvarno konkretne mjere. Cilj nam je zaštititi javni prostor od prekomjerne gradnje. Također, to javno dobro dati ljudima, a ne da se javne plaže zabrane domicilnom stanovništvu. Cilj nam je i da obiteljski smještaj bude ona prava domaća, hrvatska turistička priča, da kroz turizam potičemo domaću proizvodnju i da napravimo porezno rasterećenje za one koji se bave turizmom, poglavito one koji se bave obiteljskim smještajem u turizmu“, istaknuo je Petrov.

foto: noviradio.hr

U MOST-u polaze od činjenice da je turizam presudan za gospodarski razvoj Hrvatske, međutim uz razvoj pozitivnih, ima i negativnih učinaka što se posebno očituje kroz njegov utjecaj na okoliš i lokalne zajednice koje su pod pritiskom turističkih aktivnosti. Iz MOST-a poručuju da bi država trebala držati fokus na zaštiti javnog prostora te spriječiti daljnju devastaciju okoliša.

Profesor Đani Bunja dodao je kako najveću štetu vidi prvenstveno u devastirajućim posljedicama po prostor zbog čega su inicijalno i pristupili izradi ove strategije:

„Za provedbu politike održivog razvoja turizma Hrvatske je naš odnos prema obiteljskom smještaju za kojega smatramo da treba dodijeliti poseban status zato što imamo više od 100 tisuća obitelji koje se bave tim oblikom smještaja na jadranskoj obali i smatramo da njega ne treba dodatno oporezivati već ga treba stimulirati na način da ga se i oslobodi dijelom poreza u onom smislu u kojem te obitelji i privatni iznajmljivači zapravo ulažu u te svoje smještajne kapacitete da podignu njihovu kvalitetu te postanu konkurentniji na tržištu.“

Kao potencijalna rješenja, Mostovci predlažu dvije mjere za porezno rasterećenje. Prva mjera odnosila bi se na one ugostitelje koji barem 75 posto namirnica i pića koje koriste u svojoj ponudi, oslobe četvrtine ukupnog iznosa PDV-a na godišnjoj razini. Druga mjera bila bi da se smanji porez na dodanu vrijednost na pića sa sadašnjih 25 posto na 13 posto.

 
 

 


Reci što misliš!