Politika

rođenje demokratske hrvatske države

Ministar Banožić čestitao Dan državnosti

Ministar Banožić čestitao Dan državnosti
Šime Zelić/ PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je u utorak Dan državnosti, poručivši kako je rođenje demokratske hrvatske države, između ostalog, bio preduvjet za stvaranje modernih i moćnih oružanih snaga.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990.

„Dan je to kada je simbolično uskrsnula ideja o samostalnoj i demokratskoj hrvatskoj državi, ali i dan kada je obnovljena suverenost hrvatskog naroda koji svojom sudbinom kreće upravljati demokratskim putem“, istaknu je ministar.

 Današnji datum, naglasio je, podsjeća nas kako sve što smo postigli, možemo zahvaliti jasnoj viziji političkog vodstva na čelu  s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ali i požrtvovnosti hrvatskih branitelja koji su nam trajni podsjetnik na cijenu koju je Hrvatska platila za vlastitu državnost.  

 Naši su branitelji, naveo je, omogućili stasanje, rast i uspjeh hrvatske države, a rođenje demokratske države, između ostalog, bio je preduvjet i za stvaranje modernih i moćnih oružanih snaga kao jamca zaštite hrvatskog suvereniteta, neovisnosti i  teritorijalne cjelovitosti.

 Banožić podsjeća i da se Hrvatska u proteklih nekoliko desetljeća izborila za svoje mjesto u zajednici uspješnih – postala je članica Sjevernoatlantskog saveza, a prije deset godina i članica EU, zaokružujući tako one najznačajnije strateške ciljeve.

 „Upravo je Hrvatska vojska, sa svim svojim sposobnostima, naš konkretan doprinos i odgovor u nastojanjima da dodatno ojačamo i produbimo suradnju s našim partnerima i saveznicima. Naš put nije završio ulaskom u euroatlantske integracije. Svakim danom, zahvaljujući odlučnosti ove Vlade, bilježimo pomake prema naprijed, jačajući svoj međunarodni položaj, ali i dokazujući svoju vjerodostojnost u provedbi obrambene politike i doprinosu obrani globalne sigurnosne arhitekture“, ističe ministar.

 Uvjeren u snagu i odlučnost Hrvatske, nalazeći uzore u braniteljima iz Domovinskog rata, usmjereni smo prema boljoj budućnosti za svakog našeg građanina, poručio je ministar obrane, čestitajući Dan državnosti sugrađankama i sugrađanima, Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu.

 


Reci što misliš!