Politika

Predsjednik SDP-a

Grbin: Najava rasterećenja plaća od 1. siječnja je predizborni trik

Grbin: Najava rasterećenja plaća od 1. siječnja je predizborni trik
Patrik Maček/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak "predizbornim trikom" nazvao najavu ministra financija Marka Primorca o dodatnom rasterećenju plaća od 1. siječnja iduće godine, te upozorio da se strani radnici u Hrvatskoj tretiraju kao suvremeni robovi.

„Nije mi jasno šta čekaju dvije i pol godine. Zašto dvije i pol godine uzimaju ljudima iz džepova i zašto sada, umjesto da predstave to što žele napraviti, kažu da će početi 1. siječnja. To je predizborni trik”, izjavio je Grbin na tradicionalnoj proslavi Međunarodnog praznika rada na varaždinskom Izletištu Drava .

Vladajućima je poručio da, da ako žele pomoći radnicima, odmah treba napraviti porezno rasterećenje, a ne im „još sedam mjeseci izbijati novac iz džepova'.

Podsjetio je da SDP već dvije godine ima prijedlog zakona kojim bi se rasteretile plaće i to prvo najmanje plaće.

Predsjednik SDP-a kaže i da se na Međunarodni praznik rada slavi sve što je postignuto, ali da se ne smije zaboraviti ni ono što još treba napraviti.

 „Iz opozicije smo uspjeli osigurati da se barem nedjelja zakonom mora plaćati više. Ali ostali su još prekovremeni, smjenski i noćni rad“, kazao je.

Upozorio je na potrebu zaštite migrantskih radnika „koje u Hrvatskoj danas tretiraju kao suvremene robove”.

 Stranim se radnicima oduzimaju dokumenti, ne isplaćuju im se adekvatne plaće čime ih se dovodi u situaciju koja nije dostojna čovjeka, kazao je Grbin i najavio da će slijedeća godina biti godina borbe za strane, ali i domaće radnike. 

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naveo je kako u Varaždinskoj županiji već radi oko 4,5 tisuća stranih radnika, odnosno 7,5 posto,  jer su domaći otišli  raditi u Sloveniju, Austriju, Njemačku, gdje imaju bolje uvjete.  Riječ je o ljudima koji su se razočarali u ovu državu, izjavio je. 

Kaže da je dobro da imamo strane radnike, jer pune naš mirovinski fond, ali i dodaje kako je „sigurno da nešto treba generalno mijenjati u državi, u poreznoj politici".


Reci što misliš!