Politika

Na čekanju

Prijedlog Zakona o jeziku ima šest članaka

Prijedlog Zakona o jeziku ima šest članaka
Bruno Konjevic / CROPIX

Prijedlog Zakona o jeziku ima samo šest članaka, a doradit će ga će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo kulture i medija, piše u petak Večernji list.

Nakon što je Matica hrvatska pripremila prijedlog nacrta zakona o jeziku, a premijer Plenković potvrdio da će se na temelju toga izraditi konačni prijedlog zakona te se uputiti na javno savjetovanje pa na usvajanje u Sabor, na konačnoj će verziji, koja, kako Večernji list doznaje, neće biti slijepo praćenje prijedloga Matice hrvatske, zajednički raditi dva ministarstva – Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo kulture i medija.

 

Izrada konačnog zakonskog rješenja tek treba početi, a kako poručuju iz Matice hrvatske, konačna verzija trebala bi biti gotova za nekoliko tjedana.

I dok se spominje konačna verzija, javnost ni nakon godine dana rada na prijedlogu zakonskog rješenja koje je nedavno podržao premijer Plenković ne zna što je točno radna skupina Matice hrvatske, koju čine August Kovačec, Stjepan Damjanović, Mislav Ježić, Tomislav Stojanov i Mario Grčević, zapravo predložila i na čemu će se temeljiti zakon o jeziku.

 

Taj prijedlog u oba ministarstva čuvaju kao zmija noge.

Kako Večernji list doznaje, prijedlog Matice hrvatske ima šest članaka.

Prijedlog Matice hrvatske o zakonu o jeziku dobra je podloga za izradu konačnog prijedloga. Ipak treba ga urediti u pravnom obliku i eventualno dodati neke modifikacije. To je vrlo kratak prijedlog koji se sastoji od šest članaka, ali je, kako sam napomenuo, dobra podloga. U ovom prijedlogu, za razliku od prijašnjih inačica, nema kaznenih odredbi. Ne bih želio ulaziti u detalje dok ne napravimo prvi draft, no ovo što su u Matici hrvatskoj predložili dobar je prijedlog, kazao je za Večernji list ministar obrazovanja Radovan Fuchs, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.


Reci što misliš!