Politika

hnd

Govor mržnje Hrvatskog tjednika slučaj je za tijela kaznenog progona

Govor mržnje Hrvatskog tjednika slučaj je za tijela kaznenog progona

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je oštro osudilo "huškačke" tekstove i poticanje na mržnju prema novinarima tjednika Novosti i Vidi TV-a, a koje je u zadnjem broju objavio Hrvatski tjednik u tekstu glavnog urednika Ivice Marijačića.

U tekstu se doslovce se navodi da 'Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske', istaknuli su iz HND-a te dodali da naslovnica koja je prethodila tekstu glasi: "Plenković ovo plaća 600 000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske".

Etiketiranje pojedinih novinara i medijskih redakcija, kojima je izdavač Srpsko narodno vijeće, kao "četničkih gnijezda", "ultravelikosrpskih šovinista", "mrzitelja Hrvatske i hrvatskog naroda" i "državnih neprijatelja" primjer je govora mržnje kojim bi se u svakoj demokratskoj zemlji pozabavila i tijela kaznenog progona", stoji u priopćenju izvršnog odbora HND-a.

Osnovano je, kažu, smatrati da je riječ o huškačkom govoru kojim se potiče mržnja prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te novinarima koji rade u navedenim medijima.

Posebno spornim u HND-u smatraju objavljivanje imena urednika, novinara i suradnika tjednika i portala Novosti i Vidi TV-a što se, kako su dodali, ne može tumačiti drugačije nego huškanjem na nasilje protiv tih ljudi na diskriminatornoj osnovi.

"Pisanje Hrvatskog tjednika iz broja u broj, opsjednuto tobožnjom ugroženosti većinskog naroda, nije novinarstvo i tu se ne može govoriti o slobodi govora. Ovdje je riječ o najgorem medijskom mulju koji služi za poticanje na mržnju prema svim manjinskim skupinama u društvu, prema novinarima i političarima  s kojima se ne slažu. Jednom riječju, prema svima koji drugačije razmišljaju", ocijenili su iz HND-a.

Upozorili su i da Tjednik provodi povijesni revizionizam, a Antu Pavelića naziva "velikim rodoljubom" te dodali da je, prema navodima medija, glavni urednik glavni tog tjednika Ivica Marijačić lani osuđen na zatvorsku kaznu od godine dana s rokom kušnje jer je otkrio identitet i objavio fotografije maloljetne žrtve silovanja.

Marijačić je nepravomoćnom presudom suda u Zadru proglašen krivim za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece – povredom privatnosti djeteta.

Iz HND-a također navode i da je prema presudi iz afere "Fimi medija" Marijačiću proslijeđeno tri milijuna kuna otuđenih iz javnih poduzeća da ne bi pisao protiv Hrvatske demokratske zajednice.


Reci što misliš!