Politika

krijumčari

Božinović: Whatsapp grupa dio operativne komunikacije, postupanja su evidentirana

Božinović: Whatsapp grupa dio operativne komunikacije, postupanja su evidentirana
Edvard Susak/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da je policijska WhatsApp grupa, čiji je dio sadržaja javno objavljen, bila namijenjena za operativnu komunikaciju u borbi protiv krijumčara migranata, a sva su postupanja prema migrantima službeno evidentirana.

Dio sadržaja WhatsApp grupe "OA Koridor II - Zapad" objavio je u četvrtak Lighthouse Reports, a u njemu se vidi komunikacija policijaca, od više do niže rangiranih, o grupama migranata koje su presretali, izvijestili su mediji.

Nije bilo odvraćanja migranata protivnog zakonima

Razgovori datiraju iz 2019. i 2020. godine, među objavama se vide fotografije grupa migranata, informacije o položaju gdje su uhvaćeni, a u jednoj od poruka policajac traži “pet marica za prijevoz i odvraćanje” kod migranata uhvaćenih u blizini Velikoj Gorici. 

Odgovarajući na pitanje novinara je li takvo odvraćanje protivno zakonu, Božinović je rekao da nije vidio tu poruku. “Prvo mi morate pokazati tu poruku da bih ja odgovarao”, kazao je.

Na zatraženo pojašnjenje je li od početka migrantske krize u Hrvatskoj bilo odvraćanja migranata protivnog zakonima o međunarodnoj zaštiti, ustvrdio je kako toga nije bilo.

Nije se dogodilo “da im nije ponuđen azil ili međunarodna zaštita”, poručio je Božinović.

Svi migranti koji uđu u Hrvatsku su registrirani, nudi im se podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, a ako ga odbiju izdaje im se rješenje da, sukladno zakonu, moraju napustiti teritorij EU-a, odnosno Hrvatske. 

WhatsApp grupa Koridor, čije postojanje niti sadržaj objavljenih poruka nije demantirao, osnovana je u sklopu policijske akcije Koridor radi operativnog komuniciranja službenih osoba. 

“Operativna akcija Koridor nije nikakva tajna akcija, ona se provodi vrlo intenzivno u zadnjih pet godina. To je akcija koju provodi hrvatska policija protiv krijumčara migranata”, rekao je Božinović i istaknuo da je hrvatska policija na granicama 24 sata dnevno.

WhatsApp grupa ugašena prije četiri godine

Objasnio je kako grupa korištena iz praktičnih razloga, jer se skupine migranata uglavnom kreću noću, kako bi se brže razmjenjivale informacije.

“Prema mojim saznanjima, ta je grupa ugašena prije četiri godine. Pretpostavljam da smo svi mi ovdje u nekakvim WhatsApp grupama ili smo bili. Dakle, ljudi razmjenjuju informacije, a sve što policija radi je uvedeno u sustav”, ustvrdio je.

Naglasio je kako se radi o zatvorenim grupama između ovlaštenih osoba. 

“Policijski službenici dnevno razmjenjuju informacijama po svim linijama policijskog rada. Zašto bi vi sami sebe lišili nečega što vam može pomoći u šifriranoj, brzoj komunikaciji”, kaže Božinović.

Kada takve grupe ne bi postojale, policajci bi trebali čekati ponedjeljak i “otići na posao, sjest za kompjuter i onda pisati službene dopise”. 

Migranti u Hrvatskoj “ostvaruju svoja prava” u skladu sa Zakonom o međunarodnoj zaštiti, a Hrvatska je u procesu ulaska u Schengen prošla najstrože evaluacije eksperata iz država članica i europskih institucija.

“Kada govorimo o migracijskim kretanjima 2015./2016., tada je to bio samo transfer ljudi. Da smo nastavili tim putem, sigurno se Hrvatska ne bi pozicionirala u Europi tako kako se pozicionirala, ministrica turizma Nikolina Brnjac ne bi imala optimistične prognoze za turističku sezonu, jer ne bismo ušli u Schengen”, istaknuo je Božinović.

Migranti su žrtve krijumčara ljudi, poštujemo njihova prava

Ustvrdio je kako hrvatska policija učinkovita u borbi protiv krijumčara migranata, samo u 24 sata uhićeno ih je desetero, a ove godine 250. S druge strane, zaprimljeno je više tisuća zahtjeva za međunarodnom zaštitom. 

Ove je godine u Hrvatskoj više od 8500 migranata podnijelo zahtjev za međunarodnom zaštitom, a jednom kada predaju zahtjev imaju slobodu kretanja unutar Schengenskog prostora. 

Božinović tvrdi kako migranti to uglavnom rade kako bi “izvrgavali propise” i otišli u zemlje gdje žele boraviti ili imaju nekoga od obitelji. 

“Ja njih mogu razumjeti, ali neću i ne mogu pobjeći od činjenice da se u svemu tome krše zakoni, i da su u to uključeni krijumčari”, kaže ministar. 

Jedino je rješenje da se države članice EU-a precizno dogovore kako taj proces regulirati.

“Hrvatskoj je u najvećem interesu da taj proces bude reguliran, ne u svrhu zaštite granica nego zaštite tih ljudi. Svatko tko pomaže migrantima da ilegalno uđu i prođu kroz teritorij članica EU-a radi protivno zakonu, a po zakonu su svi su ti migranti žrtve. Oni i jesu žrtve”, istaknuo je Božinović.


Reci što misliš!