Politika

Poziv na promjene

Možemo: Izborne jedinice trebaju slijediti prirodne i administrativne granice

Možemo: Izborne jedinice trebaju slijediti prirodne i administrativne granice
Slaven Branislav Babić/PIXSELL

Saborski zastupnici stranke Možemo najavili su u srijedu kako će inzistirati da izborne jedinice u najvećoj mjeri slijede prirodne i administrativne granice, pri čemu svaka od njih ne treba nužno dati jednak broj mandata, te zatražili da se o tom pitanju osnuje stručna radna skupina.

- Neprirodno cjepkanje je uvijek pitanje 'gerrymanderinga' tj. namještanja granica izbornih jedinica tako da pogoduju stranci koja ima najviše ruku da izglasa takav zakon. Takav smo sustav imali od 1999. i takav ćemo, prema najavama iz HDZ-a, imati i dalje, rekla je Sandra Benčić na konferenciji za novinare.

 

Benčić ističe kako takvo rješenje nije u skladu s ustavnim kriterijima i onim što bi moderni izborni sustavi trebali biti.

Stoga, Možemo zahtijeva da na izmjenama izbornog zakona radi stručna radna skupna u koju bi bili uključeni eminentni stručnjaci ustavnog prava i politolozi te predstavnici opozicijskih stranaka.

 

Benčić je poručila da je Hrvatskoj potrebna dublja reforma izbornog zakonodavstva zbog stvaranja jedinstvenog izbornog zakonika u kojemu će biti obuhvaćeni svi izborni procesi, uključujući i referendume. 

Drži da proces izmjene Zakona o izbornim jedinicama i izboru saborskih zastupnika treba teći do listopada, ali Vlada već sad treba otvoriti široku javnu raspravu i graditi politički konsenzus oko kontura budućeg izbornog političkog sustava.

U toj raspravi treba otvoriti pitanja poput ažuriranosti biračkih popisa i utvrđivanja stvarnih prebivališta građana, D'Hondtovu metodu raspodjele glasova u zastupničke mandate, treba li smanjiti dob stjecanja glasačkog prava na 16 godina, referendumska pitanja i sl.

 

Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica s različitim brojem mandata

Damir Bakić kaže da bi izborne jedinice trebale u najvećoj mjeri slijediti prirodne i administrativne granice, pri čemu svaka od njih nužno ne treba dati jednak broj mandata.

Mandat za pojedinu izbornu jedinicu trebao bi se odmjeriti proporcionalno broju birača u ukupnom broju birača u Hrvatskoj. 

 

Također se zalažu za Gongov model, po kojemu bi Hrvatska bila podijeljena na šest izbornih jedinica koje uvažavaju ustavnu jednakost biračkog prava i u kojima se bira različit broj mandata.

- Tih šest izbornih jedinica, u ovisnosti o broju birača u svakoj od njih, davalo bi u Hrvatski sabor između 18 i 24 zastupnika, sukladno broju birača u svakoj od njih, naveo je Bakić.

 

Osim toga, trebalo bi pročistiti registar birača jer postoji velik nesrazmjer u omjeru broja stanovnika i broja birača.


Reci što misliš!