Politika

mladi i turisti "divljaju"

Nakon Pariza, i u Njemačkoj zahtjevi za zabranom električnih romobila

Nakon Pariza, i u Njemačkoj zahtjevi za zabranom električnih romobila
Ilustracija/RTL

Nakon referenduma na kojem su se građani Pariza odlučili za zabranu električnih romobila i u Njemačkoj su sve glasniji zahtjevi za strožim pravilima prilikom upotrebe ovih vozila, javljaju njemački mediji u utorak.

„I u Njemačkoj gradovi sada moraju iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi ograničili iznajmljivanje električnih romobila ili pločnike, parkove i trgove potpuno oslobodili ovih vozila“, stoji u priopćenju udruge pješaka „Fuss“.

Nadalje se kaže kako je iskustvo iz Pariza pokazalo kako električne romobile iznajmljuju isključivo mladi i turisti iz puke zabave te kako se prvobitna ideja, po kojoj će se romobilima koristiti osobe koje odlaze na posao i time smanjiti emisije CO2, pokazala kao pogrešna.

Predstavnik njemačke Udruge gradova i općina Gerd Landsberg odbacio je, u razgovoru za dnevnik Augsburger Allgemeine, zabranu iznajmljivanja po uzoru na Pariz, te se založio za strože kazne i pravila kod iznajmljivanja.

„Problemi s električnim romobilima za iznajmljivanje su u svim gradovima slični, ali zabrana je pogrešan put. Ono što nam je potrebno su stroža pravila“, rekao je Landsberg.

On smatra da savezne pokrajine gradovima moraju dati zakonske ovlasti po kojima će gradovi sami određivati ponuđačima po kojim pravilima će iznajmljivati električne romobile.

Isto tako je, smatra predstavnik Udruge njemačkih gradova, na saveznoj razini potrebno zakone o sigurnosti u prometu prilagoditi korištenju ovih vozila. To se prije svega odnosi na pravila parkiranja.

Osim kaosa pri parkiranju električnih romobila koje korisnici često ostavljaju nasred pločnika, postoji i potreba za strožim kaznama kod upravljanja u alkoholiziranom stanju te prevelikom brzinom.

Predstavnik Sindikata policajaca Michael Martens rekao je, u razgovoru za medijsku kuću Redakcijska mreža Njemačke (RND), kako smatra da su električni romobili prebrzi te da je potrebna ugradnja ograničenja brzine.

„Električni romobili su jednostavno prebrzi. Umjesto aktualnih 20 km na sat brzina bi trebala biti ograničena na najviše 15km/h“, rekao je Martens.

On je zaključio kako kod ponuđača u Njemačkoj „nedostaje volje“ za promjenama iz straha da će se smanjiti broj korisnika.

Građani Pariza su s 89 posto glasova na referendumu u nedjelju odlučili o zabrani iznajmljivanja električnih romobila, a zabrana bi trebala stupiti na snagu 1. studenog. Iznajmljivanje električnih romobila su već zabranili neki gradovi poput Bostona ili Toronta. 


Reci što misliš!