Politika

nakon sastanka s berošem

Nastavljaju se pripreme štrajka - rokova za ispunjenje zahtjeva liječnika nema na vidiku

Nastavljaju se pripreme štrajka -  rokova za ispunjenje zahtjeva liječnika nema na vidiku
Lovro Domitrovic/PIXSELL

Predsjednica liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić u ponedjeljak, nakon sastanka s resornim ministrom, poručila je da se nastavlja s pripremama štrajka jer nisu dobili konkretne rokove za ispunjenje svojih zahtjeva, a među njima je i uredba od oko 74 milijuna eura godišnje.

"Nismo čuli ništa novo niti smo dobili traženi konkretan datum kada će uredba o koeficijentima liječnika biti objavljena u Narodnim novinama", izjavila je nakon sastanka s ministrom Vilijem Berošem predsjednica Sindikata.

Ministar Beroš danas je pozvao na sastanak pet krovnih liječničkih udruga koje su 18. ožujka organizirale veliki liječnički prosvjed u Zagrebu, tražeći uz ostalo i donošenje uredbe o koeficijentima.

 Beroš je nakon sastanka iznio procjenu troška tražene uredbe od oko 74 milijuna eura godišnje, te poručio da će se za dva dana pisanim putem obratiti liječnicima "s obećanjima za koja misli da su u ovom trenutku utemeljena".

Predsjednica Sindikata istaknula je da su tražili aktivno uključivanje u dijalog premijera Andreja Plenkovića kako bi se ubrzao postupak međuresorne suradnje za ispunjenje njihovih zahtjeva.

 "No nismo dobili datum ni za to kada će nas primiti premijer", rekla je.

U međuvremenu HLS nastavlja s pripremama za štrajk, o kojemu će odluku donijeti sindikalna skupština do kraja tjedna.

"Počinjemo sa zakonski propisanima pripremama za štrajk, a što će se u međuvremenu događati, vidjet ćemo", rekla je Čulinović Čaić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić istaknuo je da je  zadnji put premijer razgovarao s liječničkim udrugama prije tri i pol godine.

Očekivali su, kaže, da će ih premijer primiti nakon najvećeg prosvjeda liječnika u povijesti Republike Hrvatske, koji su organizirali prošloga mjeseca, no ništa se nije dogodilo. 

"Nas zanima kada će uredba biti u Narodnim novinama", poručio je i Luetić.

Ministar Beroš istaknuo je utemeljenost donošenja uredbe. Ona je, kaže, u završnoj proceduri donošenja i financirat će se iz proračuna HZZO-a.

Beroš je priznao da se "poskliznuo " kada je prošle godine udrugama iznio neke rokove za ispunjenje njihovih zahtjeva te zato više nije želio iznositi nikakve rokove.

Upitan za pripreme štrajka, odgovorio je protupitanjem - je li to legitimno.

Potvrdio je da je razgovarao s premijerom o zahtjevima liječničkih udruga te rekao da su raspisane 922 specijalizacije za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Raspisane specijalizacije komentirala je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić.

"Prema Demografskom atlasu HLK-a, na današnji je dan na specijalizaciji 291 liječnik iz obiteljske medicine. To nije dovoljno za nadoknaditi ni prazne ambulante bez doktora, a kamoli one u kojima rade stariji od 65 godina", rekla je.

Ostale specijalizacije o kojima priča ministar, kaže Ban Toskić nisu raspisane, niti se netko javio na natječaje.

Ponovila je i da u idućih pet godina gotovo 40 posto pacijenata ostaje bez svog liječnika.


Reci što misliš!