Politika

ukrajina

Zelenskij pozvao Xija Jinpinga da posjeti Ukrajinu

Zelenskij pozvao Xija Jinpinga da posjeti Ukrajinu
AP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij uputio je poziv kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu da posjeti Ukrajinu, izvijestio je Associated Press u srijedu.

"Spremni smo ga dočekati ovdje", rekao je Zelenskij u intervjuu novinskoj agenciji.

Xi nije razgovarao sa Zelenskijem od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, ali je Kina prošlog mjeseca objavila plan od 12 točaka za "političko rješenje ukrajinske krize".

Xi je razgovarao o sukobu sa svojim "dragim prijateljem", ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tijekom državnog posjeta Moskvi prošlog tjedna, iako razgovori nisu pokazali napredak o tome kako okončati rat.

Kineski prijedlog uključuje poziv na deeskalaciju, te prekid vatre u Ukrajini.

Ali Sjedinjene Države su odbacile prijedlog, ustvrdivši da Kina nema kredibilitet jer je odbila osuditi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu. Sjedinjene Države kažu da bi prekid vatre u ovom trenutku učvrstio ruske teritorijalne dobitke i dao Putinovoj vojsci više vremena za pregrupiranje.

Ukrajina je pozdravila diplomatski angažman Kine, ali je Zelenskij rekao da će razmotriti mirovna rješenja tek nakon što ruske trupe napuste ukrajinski teritorij.


Reci što misliš!