Politika

dan osviještenosti o debljini

Musić Milanović o Vladinom popisu zamrznutih proizvoda: Voljela bih da ima voća i povrća

Musić Milanović o Vladinom popisu zamrznutih proizvoda: Voljela bih da ima voća i povrća
Tomislav Miletić/PIXSELL

Na hrvatskom danu osviještenosti o debljini iznesene su preporuke o pet porcija voća i povrća dnevno, tjelesnoj aktivnosti od najmanje tri dana u tjednu

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini predstavljeni su rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije „Europska zdravstvena anketa u Hrvatskoj 2019., Životne navike“ koje je dio europskog istraživanja “Europska zdravstvena anketa“.

65 posto odraslih Hrvata je pretilo dok prekomjernu težinu ima 35 posto djece, prenosi Danas.hr.

Rezultate je danas predstavila Sanja Musić Milanović koja kaže da je u Hrvatskoj više pretilih muškaraca (73 posto) nego žena (59 posto). Ipak, Hrvatska je na vrhu EU po pretilosti.

Iz tog razloga na Hrvatskom danu osviještenosti o debljini iznesene su preporuke o pet porcija voća i povrća dnevno, tjelesnoj aktivnosti od najmanje tri dana u tjednu, a Musić Milanović je prokomentirala i Vladin popis proizvoda sa zamrznutim cijenama.

Upitana je li bilo bolje da se na popisu našla riba umjesto carskog mesa govori kako bi voljeda da je u košarici voće i povrće.

Inače, na popisu se nalazi osam umjesto devet proizvoda, a prijedlog cijene za litru suncokretovog ulja iznosi 1,72 eura, litre mlijeka s 2,8 posto mliječne masti 0,98 eura, glatko brašno tip 500 0,80 eura. Oštro brašno tip 400 po 0,83 eura po kilogramu baš kao i bijeli šećer kristal 1,33. Prijedlog cijene za cijelo pile 3,32 eura, kilogram svinjskog mljevenog mesa po cijeni od 4,11 eura, a novo na listi je carsko meso po cijeni od 3,79 eura po kilogramu.