Politika

#sabor

Sabor ovoga tjedna o reformi zdravstva i poreznom rasterećenju

Sabor ovoga tjedna o reformi zdravstva i poreznom rasterećenju
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor ovotjedno zasjedanje počet će u srijedu raspravom o izmjenama Zakona o PDV-u i Zakona o doprinosima, koje su u proceduru upućene po hitnom postupku kako bi stupile na snagu 1. travnja sa ciljem smanjenja inflatornih pritisaka na građane i gospodarstvo.

Izmjenama Zakona o PDV-u produljuje se do 31. ožujka 2024. primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz te isporuke, kao i na proizvode kao što su ogrjevno drvo, peleti, briketi i sječka.

"Ovim produljenjem zadržat će se dosadašnja razina poreznog rasterećenja, s obzirom na okolnosti koje su još uvijek izazovne. Ublažit će se utjecaj porezne stope na cijene, čime će se spriječiti udar na standard građana i negativne posljedice za gospodarstvo u cjelini", poručio je ranije ministar financija Marko Primorac.

Izmjenama Zakona o doprinosima ukidaju se dodatni doprinosi za zdravstveno osiguranje umirovljenika, koji obuhvaćaju oko milijun umirovljenika. Radi se o umirovljenicima kojima se doprinos plaća na teret državnog proračuna i oko 32.000 umirovljenika koji sami plaćaju taj doprinos iz mirovine.

U sklopu zakonskih izmjena povećava se također koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna s 0,8 na 1,2 , odnosno vraća se na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera. Riječ je o otprilike 1500 samostalnih umjetnika.

U srijedu zastupnici će još raspraviti prijedlog zastupnice Anke Mrak Taritaš (GLAS) da se izmjeni Zakon o socijalnoj skrbi kako bi se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta naknada produljila još šest mjeseci, umjesto da odmah moraju ići na burzu rada.

Rasprava o izmjenama dva zakona iz zdravstvenog sektora

Za četvrtak previđena je rasprava o izmjenama dva zakona iz zdravstvenog sektora - o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, koje su pravni okvir za daljnju reformu zdravstva.

Predloženim zakonskim izmjenama prenose se osnivačka prava općih bolnica s jedinica lokalne samouprave na državu.

Predlaže se i povećanje maksimalnog iznosa participacije pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite s 2000 kuna na 4000 kuna, te znatno proširivanje djelatnosti domova zdravlja. Mijenja se i model ugovaranja s bolnicama, gdje će težište biti na kvaliteti rada i rezultatima, a ne na kvantiteti i limitima.

U odnosu na prvo čitanje, u prijedloge su dodani novi elementi koji se odnose na međuresorno usklađivanje i dorade u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

U petak, nakon što raspravi izvješće o poslovanju slobodnih zona u 2021. godini, Sabor će glasati o svim točkama raspravljenim u protekla dva tjedna.


Reci što misliš!