Politika

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

Selak Raspudić: Zaštititi žene od otkaza najmanje godinu dana nakon porodiljnog

Selak Raspudić: Zaštititi žene od otkaza najmanje godinu dana nakon porodiljnog
Patrik Macek/Pixsell

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Most) izvijestila je u srijedu da je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), kojima bi se žene zaštitile od otkaza najmanje godinu dana nakon povratka s porodiljnog dopusta.

"U povodu Međunarodnog dana žena u saborsku proceduru uputila sam prijedlog izmjena ZOR-a koje bi omogućile bolju zaštitu žene na tržištu rada nakon povratka s porodiljnog dopusta, odnosno da im se ne smije dati otkaz punih godinu dana, a ne samo 15 dana", izjavila je Selak Raspudić nakon tematske sjednice odbora o unaprjeđenju radnih prava žena.

Najveći problem žena na tržištu rada je to što u nekom trenutku postaju i majke, jer im se već prilikom zapošljavanja postavlja pitanje planiraju li imati djecu, upozorila je naglasivši kako su sada žene sigurne da imaju posao samo još 15 dana nakon povratka s porodiljnog dopusta.

Žene su u nepovoljnom položaju jednom kada rode jer trebaju češće ići na bolovanje zbog čuvanja ili razboljevanja djeteta. Osim toga, više od polovice žena, pokazuju istraživanja, dobije otkaz nakon povratka s porodiljnog.

Također, trećina do četvrtine žena, ako nisu odbile otkaz onda nisu napredovale jer su bile suočene s različitim oblicima degradacije njihova radnog mjesta nakon povratka s porodiljnog dopusta.

Na sjednici odbora čuo se niz prijedloga kako poboljšati položaj žena na tržištu rada, poput rada kod kuće koji bi trebalo omogućiti usprkos odluci poslodavca.

Istaknut je i problem zakona koji bi posebno štitio trudnice, kao i različitih vrsta diskriminacije na tržištu rada, te ugovora o radu na određeno, koji u većoj mjeri pogađa žene.


Reci što misliš!