Politika

Što kažu brojke?

Stranka koja je dobila više donacija nego HDZ i SDP zajedno uopće nije u Saboru

Stranka koja je dobila više donacija nego HDZ i SDP zajedno uopće nije u Saboru
Patrik Macek/PIXSELL

Stranka Zagreb je naš!, koja je zastupljena u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, ne i u Hrvatskom saboru, rekorder je po iznosu donacija koje je primila u prošloj godini za redovan rad.

Pokazuju to godišnji financijski izvještaji za 2022. godinu koje su sve stranke morale dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zaključno do ponoći, 1. ožujka.

Ta stranka od donatora je dobila 492.000 kuna, više nego su zbrojeno dobili HDZ i SDP.

 

Dobila ih je od 3311 donatora koji su joj, prosječno, uplaćivali po 149 kuna. No, neki su, donatori, ipak, bili izdašniji, pa je tako Marina Ivandić, koordinatorica Stranke, uplaćivala donacije od 133, 500, 1000 kuna. Koliko točno, teško je utvrditi na popisu koji se proteže na više od 200 stranica.

Većina donatora te stranke nepoznata je široj javnosti, od poznatijih to su zagrebački gradski zastupnici Teodor Celakoski, Gordan Bosanac, Jelena Miloš, koja je i saborska zastupnica stranke Možemo.

 

Od stranaka u Saboru najviše dobio HNS

Od parlamentarnih stranaka, od donatora je najviše dobio HNS (251.400 kuna), potom HDZ (162.000 kuna), pa SDP (87.000), no ti su iznosi daleko od onih iz 2021., kad su održani lokalni izbori i kad je, primjerice sam HDZ, u pola godine od donatora dobio 1,9 milijuna kuna, a SDP oko milijun.

Pravilo je da se u izbornim godinama u blagajne političkih stranaka slije višestruko više donacija nego u godinama kad izbora nema, a što je bio slučaj s prošlom godinom.

 

HDZ je lani imao i skroman broj donatora, samo 25. Od viđenijih HDZ-ovaca donaciju od 8000 kuna stranci je uplatio samo Ante Sanader, njen politički tajnik i saborski zastupnik.

Najveću pojedinačnu donaciju od 30.000 kuna HDZ-u je uplatio Ante Filipović.

 

Iako je imao 43 donatora, SDP je glavninu donacija dobio od tri tvrtke: Viking Pro (30.000), Viking Vista i Viking Vrata Kvarnera koje su mu uplatile po 15.000 kuna.

Uz izuzetak Predraga Freda Matića, eurozastupnika, koji je stranci donirao 755 kuna, među SDP-ovim donatorima nema drugih zvučnijih stranačkih imena.

 

Po dobivenim donacijama slijede Damir Bajs NL (53.000 kuna) Možemo (38.200 kuna), Centar (31.700), Nova ljevica (31. 600) za koje je također karakterističan velik broj donatora i mali iznosi koje uplaćuju.

U kategoriji stranka koje su od donatora dobile manje od 15.000 kuna su Most (14.500 kuna), Fokus (10.000), Čačićevi Reformisti (7500), HSS (7200), Radnička fronta (6500).

 

Simboličnih 450 kuna dobili su Socijaldemokrati, a uplatio ih je saborski zastupnik te stranke Nikša Vukas, jednom 200, a drugi put 250 kuna.

Još manji iznos, samo 340 kuna, od donatora je dobio Domovinski pokret.

 

Da nisu primili ni kune donacija, izvijestili su Glas, HSLS, HDS, Hrvatski suverenisti, IDS, Pravedna Hrvatska, SDSS, Hasanbegovićev Blok za Hrvatsku i Stranka s imenom i prezimenom koju, po podacima sa službenih saborskih stranica, predstavlja Dalija Orešković.

 

Samo OiP, Karoline Vidović Krišto nije predala izvještaj

Iz DIP-a su Hini odgovorili kako je preliminarni pregled pokazao da od 24 političke stranke zastupljene u Saboru, samo Odlučnost i pravednost (OIP) koju zastupa Karolina Vidović Krišto nije u zakonskom roku predale godišnji izvještaj.

 

- Stranka OiP osnovana je 15. prosinca 2022. te još nije pristupila informacijskom sustavu za nadzor financiranja, navodi DIP.

Potencijalna novčana kazna za stranku koja DIP-u i Državnom uredu za reviziju ne dostavi propisani izvještaj s pripadajućim prilozima, u propisanom roku i unosom u informacijski sustav iznosi od 10.000 do 100.000 kuna.

 

Zakonsku obvezu u roku je ispunilo svih pet nezavisnih saborskih zastupnika, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Veljko Kajtazi, Ermina Lekaj Prljaskaj i Furio Radin.

Financijske izvještaje trebalo je predati i 1100 nezavisnih vijećnika, a koliko ih je ispunilo obvezu znat će se za koji dan.


Reci što misliš!