Politika

Vladine mjere

Umirovljeničke udruge i stranke pozdravile Vladin paket pomoći

Umirovljeničke udruge i stranke pozdravile Vladin paket pomoći
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Umirovljeničke stranke, matica i sindikat pozdravile su u četvrtak Vladin paket pomoći građanima, a u sindikatu umirovljenika ocijenili su da su njime zaustavljeni strah i panika od smrzavanja i gladi ove zime.

"Pozdravljamo što je Vlada zaustavila strah i paniku koja se masovno počela javljati među umirovljenicima zbog toga što je 75 posto mirovina ispod linije siromaštva (3200 kuna)", izjavila je Hini predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović nakon što je predstavljen jesenski vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. 

"Ljudi su se bojali smrzavanja i gladi, stoga pozdravljamo zamrzavanje cijena dijela namirnica zajedno s energetskim paketom. Nadamo će da će to smiriti umirovljeničku populaciju", ističe Petrović.

Pozdravila je inflatorni dodatak umirovljenicima, no ističe da bi ga trebalo dati i radnicima s niskim plaćama i udovoljiti radničkim sindikatima u zahtjevu za povećanjem plaća.

"Automatski s rastom plaća rast će i mirovine", poručila je.

MUH: Nastavit ćemo apelirati za još dodataka i božićnicu

I u Matici umirovljenika Hrvatske (MUH) zadovoljni su Vladinim mjerama, a potpredsjednica Matice Jadranka Bahlen kaže da je prihvaćeno "gotovo sve što su tražili preko Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika".

 "No, nastavit ćemo apelirati za još dodataka i za božićnicu koju umirovljenici zaista trebaju", rekla je Bahlen Hini.

Vladine mjere ocijenila je "velikim koracima" jer su zamrznute cijene upravo onih proizvoda koji su od velike važnosti svakome pa i umirovljenicima. 

"Svaka pomoć je dobrodošla jer naši umirovljenici žive na marginama toliko da neki uzimaju samo četiri metra drva umjesto osam kako bi mogli barem nešto skuhati", istaknula je Bahlen.

Vladin paket mjera pomoći, težak 21 milijardu kuna, pozdravile su i tri umirovljeničke stranke - Demokratska stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Stranka umirovljenika. 

Umirovljenici zajedno: Ne postavljati se kritički i politikantski prema mjerama Vlade

Ove će mjere mnoge građane do proljeća 2023. godine spasiti od "smrzavanja“, navode u priopćenju stranke okupljene u platformu Umirovljenici zajedno.

Smatraju da se u ovom trenutku ne treba postavljati kritički, ni politikantski prema Vladinim mjerama nudeći neka "populistička rješenja bez pokrića" koja bi možda zvučala povoljnije za građane i poduzetnike.

Poručuju i da ne podržavaju aktivnosti "neozbiljne skupine, očito potaknute od strane nekih političkih diletanata, koji bi u sadašnjim, gotovo izvanrednim, okolnostima umjesto iznalaženja što boljih rješenja za pomoć građanima, rušili Vladu i tako uistinu izazvali pravu katastrofu".

"Možemo samo zamisliti što bi s građanima, ustanovama i gospodarstvom bilo, bez danas donesenih mjera", poručuju Umirovljenici zajedno.


Reci što misliš!