Politika

obećanje

NATO će povećati prisutnost na Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev

NATO će povećati prisutnost na Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev
Shutterstock

NATO će povećati svoju prisutnost oko švedskih granica i u Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev za članstvo, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za švedsku javnu televiziju SVT.

Ruska aneksija Krima 2014. i njezina invazija na Ukrajinu naveli su Švedsku i susjednu Finsku da preispitaju svoju sigurnosnu politiku, a njihovo članstvo u NATO-u izgleda sve vjerojatnije.

Obje zemlje traže da im se zajamči vojna zaštita tijekom procesa pridruživanja, a moglo bi proći do godinu dana dok to odobre sve članice NATO-a.

"Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenja za sigurnosne potrebe koje će Švedska imati u prijelaznom razdoblju", rekao je Stoltenberg za SVT.

"Od potencijalnog trenutka prijave Švedske, a NATO kaže da želi da se Švedska pridruži, postoji vrlo jaka obveza NATO-a da zajamči sigurnost Švedske", rekao je Stoltenberg, dodavši da će to uključivati ​​povećanu prisutnost oko Švedske i u Baltičkom moru.

Moskva je upozorila Švedsku i Finsku na "ozbiljne posljedice" i zaprijetila je da bi mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u europskoj eksklavi Kalinjingradu ako Švedska i Finska postanu članice NATO-a.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je u srijedu da su Sjedinjene Države dale Švedskoj "sigurnosna jamstva" za proces pridruživanja, ali ne i "konkretna sigurnosna jamstva".

Očekuje se da će Švedska i Finska ovaj mjesec odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.


Reci što misliš!