Politika

eu parlament

Zastupnici smatraju da je solidarnost u EU-u ključna za pomoć Ukrajini i okončanje rata

Zastupnici smatraju da je solidarnost u EU-u ključna za pomoć Ukrajini i okončanje rata
AP Images

Zastupnici u Europskom parlamentu su u srijedu ujutro raspravljali o socijalnim i gospodarskim posljedicama koje rat koji Rusija vodi u Ukrajini ima na EU

Pozdravili su šesti paket sankcija protiv Rusije i paket za oporavak Ukrajine, koje je iznijela predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Zastupnici su naglasili i potrebu za pružanjem potpore građanima i poduzećima iz EU-a pogođenima ratom te pozvali na jedinstvo među državama članicama.

Također su zatražili potporu zemljama koje su suočene s posljedicama rata, bilo zbog njihove ovisnosti o ruskom plinu i nafti, bilo zbog prihvata velikog broja ukrajinskih izbjeglica.

Francuska delegirana ministrica za integracije Brigitte Klinkert i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen otvorile su raspravu.

Većina zastupnika u Europskom parlamentu naglasila je potrebu da se Putina porazi, ali su naglasili i da je najbolji način da se to učini smanjenje troškova s kojima se suočava sama Unija. Time bi se omogućilo očuvanje jedinstva među državama članicama, ublažile posljedice na kućanstva i poduzeća te EU-u omogućilo da više pomogne Ukrajini u poslijeratnoj obnovi.

Zastupnici su naglasili težak položaj onih u Uniji koji moraju birati između kupovine hrane ili grijanja svojih kuća te su također zatražili od Komisije da za svaki pojedinačni slučaj razmotri treba li primjenjivati novo zakonodavstvo kojim bi se mogla stvoriti dodatna opterećenja za poduzeća koja već imaju poteškoća.


Reci što misliš!