Politika

Pupić Bakrač: Ministrica laže, na stotine i tisuće iskrcaja je napravljeno fiktivno

Pupić Bakrač: Ministrica laže, na stotine i tisuće iskrcaja je napravljeno fiktivno
Elizaveta Malik

Vijećnik u skupštini Zadarske županije na listi Akcije mladih i viši ribarski inspektor u Upravi ribarstva Marko Pupić Bakrač danas je održao konferenciju za medije ispred Uprave ribarstva u Zadru.

Podsjetimo, nakon optužbi koje je prošlog mjeseca iznio vijećnik o uzgoju tune Hrvatskoj je stigla i opomena Europske komisije zbog utvrđenih ozbiljnih nedostataka u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze.

U četvrtak su se oglasili i iz Ministarstva poljoprivrede pa je ministrica Marija Vučković optužila Pupića Bakrača da laže, da nema ni pristup samome ribarskom sigurnosnom sustavu te da su njegove optužbe neutemeljene i da je protiv njega pokrenut postupak.

- Ja bih se osvrnuo na događanja nakon mojih istupa, ministrica me optužila da lažem, iako ono što to dolazi od Europske komisije jest da su u tunogojilištima ustanovljene nepravilnosti. Ne samo to, bit će utvrđene i nove nepravilnosti u tunogojilištima i u iskrcaju, stoga u njezinom jučerašnjem šizofrenom istupu, osoba čije su dvije najbolje prijateljice uhićene zbog korupcije, osoba u čijem je ministarstvu nađen krak korupcije, mene optužuje da lažem.

Protiv mene je pokrenula četiri postupka od kojih niti jedan nema veze s mojiim poslom, od kojih je ovaj najbitniji na službeničkom sudu izgubila i poziva se na to da su protiv mene pokrenuti postupci koje je protiv mene izgubila. Njezina vjerodostojnost je kao Titanika nakon udara u santu leda, znači nikakve.

Kako prenosi HINA, Hrvatska je u okviru ovomjesečnog paketa povrede prava EU-a, dobila službenu opomenu od Komisije koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze.

- U državi Hrvatskoj je dovoljno da se slikate s premijerom ili generalom na obilježavanju Akcije Maslenica pa da vas ova policija koja vodi istrage uopće ne istražuje, ali to sigurno nije dovoljno za Europsku komisiju. Pitam što će se dogoditi kada Komisija ustanovi nove nepravilnosti, a ja garantiram da će ih ustanoviti. Pozivam vas sve da me nazovete lašcem, ako se to ne dogodi.

Pokazalo se već da ministrica laže, stalno laže. Vjerujete li toj ministrici koja kaže da nije znala za krak korupcije u svom ministarstvu? Njezini jučerašnji ispadi su katastrofa, kao luđački ispadi Banožića koji je u istoj situaciji kao i ona jer ga je optužila Maja Đerek. Postoji zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, a niti jedan prijavitelj nepravilnosti po tom zakonu nije zaštićen, a zaštićeni su oni koji su prijavljeni zbog nepravilnosti.

Pupić Bakrač istaknuo je da ne može već deset dana pristupiti informacijskom ribarskom sigurnosnom sustavu, otkad su na portalu morski.hr objavljeni dokumenti koji dokazuju da su postojale nepravilnosti s libijskom tunom. Od tog dana, kako kaže Pupić Bakrač, nitko s njim nije stupio u kontakt te nije obaviješten o otkazu, suspenziji ili pokrenutom postupku.

Ministrica Marija Vučković objasnila je jučer da se navedene prijave Komisije odnose na razdoblje od 2016. do 2019. godine.

- Gledajte, mi to možemo riješiti u našoj vlastitoj kući. Ono što sam siguran, Komisija će sigurno pronaći nove nepravilnosti i na uzgajalištima tuna, i o libijskoj tuni i u iskrcaju male plave ribe, na stotine i tisuće iskrcaja je napravljeno fiktivno. Ne možete doći u iskrcajnu luku 10 do 15 minuta da vas uhvati VMS signal i onda tvrditi da ste iskrcali malu plavu ribu, jer njen iskrcaj traje sat, dva ili tri, ovisno o količini ribe i nju prati transportni list i druga dokumentacija.

Sve se to dogovaralo u ministarstvu, to će EK utvrditi i mi to možemo riješiti u našoj kući. Da u ministarstvu i Upravi ribarstva daju ostavke ili će to u protivnom rješavati Europska komisija i onda će država Hrvatska koja je dobila opomenu, snositi sankcije.

Vjerujem da će i ICCAT istraživati, ja nikakve prijave nisam podnosio, očekujem da ćemo to riješiti u svojoj kući. Već su me kontaktirali iz instituta u Splitu, ukoliko sami to ne riješimo, podnijet ću sve prijave.

Pupić Bakrač iznio je još jednom teške optužbe bez dokaza za koje je već više puta demantiran.

- Ja sam sto posto siguran u ove nepravilnosti iako dokumentaciju nisam vidio, ako odlučim to prijaviti Europskoj komisiji priložit ću dokaze i oni će utvrditi nepravilnosti. Oni kontinuirano prate i nadgledaju što se događa u ribarstvu u Hrvatskoj. No ono što znam je da se kontinuirano održavaju sastanci u ministarstvu na kojima su sudjelovali moji kolege. Protuzakoniti sastanci gdje ministrica sastanči s ribarskom inspekcijom i daje im naputke kako treba raditi svoj posao.

To vam je kao da Božinović govori policiji kako da radi istrage. Sad su ti ribarski inspektori u situaciji da će morati lagati za ministricu isto kao što moraju službenici koji rade u državnim nekretninama lagati da bi zaštitili Banožića, radi svoje plaće, radi svoje egzistencije I kredita koje imaju. Tu njih ministrica stavlja u taj položaj, ona vrlo dobro zna da je održavala takve sastanke na kojima su se dogovarale protuzakonite radnje.

Ministrica Marija Vučković jučer je rekla da Pupić Bakrač laže, da nema ni pristup ribarskom sigurnosnom sustavu te da su njegove optužbe neutemeljene i da je protiv njega pokrenut postupak.

- Ja nisam u posjedu dokumentacije objavljene na portalu morski.hr, ali ona je po meni skandalozna, ona dokazuje da zahtjev za stavljane lijbijske tune u kavez nije podnesen, da je nakon što je tuna zaklana dano odobrenje da se ona stavi u kavez. Kakvi su to nonsensi i kakvo je to praćenje, to je sve sramotno. Nakon toga je meni blokiran ulaz u informacijski sustav ribarstva i to pokazuje da se nalaze u nezakonitim radnjama i da to prikrivaju na takve načine, koristeći svoje funkcije. Međutim, obim nepravilnosti je takav da se neće moći prikriti.

Marko Pupić Bakrač završio je konferenciju potvrđujući da danas nije došao na posao zbog posljedica COVID-a,  zatim i riječima:

- Je*eš državu u kojoj su generali nakon rata biznismeni, to može biti samo u državama Južne Amerike i Afrike.


Reci što misliš!