Politika

druga strana priče

Australska vlada tvrdi da Đokoviću nije bio zajamčen ulazak u zemlju

Australska vlada tvrdi da Đokoviću nije bio zajamčen ulazak u zemlju
Bojan Bogdanić

Australska vlada nije zajamčila teniskoj zvijezdi Novaku Đokoviću da će mu biti prihvaćeno medicinsko izuzeće za ulazak u Australiju, naveli su vladini odvjetnici u sudskom podnesku u nedjelju.

U podnesku uoči sudskog ročišta u ponedjeljak brani se vladina odluka da zabrani ulazak prvom tenisaču svijeta u Australiju zbog njegovog statusa cijepljenja. 

Đoković se nada da će osvojiti svoj 21. Grand Slam na Australian Openu koji počinje u Melbourneu 17. siječnja.

No umjesto treniranja, Đoković je zatvoren u hotelu za tražitelje azila. Tenisač pokušava osporiti odluku o odbijanju njegove vize nakon što mu je onemogućen ulazak u zemlju po dolasku u zračnu luku u Melbourneu u četvrtak rano ujutro. 

Đoković, glasni protivnik obveznog cijepljenja, odbijao je otkriti svoj status cijepljenja i razlog zbog kojeg je tražio medicinsko izuzeće od australskih pravila cijepljenja. 

No njegovi odvjetnici priložili su u subotu podnesak sudu u kojemu navode da je srbijanskom tenisaču bilo zajamčeno izuzeće jer je prebolio koronavirus u prosincu. 

Dodaje se da je ministarstvo unutarnjih poslova procijenilo da njegovi odgovori u australskoj putničkoj izjavi ukazuju na to da ispunjava uvjete da uđe u zemlju bez odlaska u karantenu. 

No, u vladinom podnesku navodi se da email ministarstva nije jamstvo "da će se njegovo takozvano 'zdravstveno izuzeće' prihvatiti" te da će se njegovi odgovori ispitati i provjeriti po njegovom dolasku.

U vladinom podnesku osporava se Đokovićev zahtjev za medicinsko izuzeće temeljem toga što se zarazio koronavirusom sredinom prosinca. 

"Nema naznaka da je podnositelj zahtjeva imao 'tešku akutnu bolest' u prosincu 2021. Sve što je rekao je da je bio pozitivan na testu na covid-19", piše u vladinom podnesku.

Drama oko Đokovića potresla je svijet tenisa, izazvala napetosti između Srbije i Australije i postala žarište protivnika obveznog cijepljenja diljem svijeta.


Reci što misliš!