Politika

Saborska oporba protiv izvješća Glavnog državnog odvjetnika i za smjenu Hrvoj Šipek

Saborska oporba protiv izvješća Glavnog državnog odvjetnika i za smjenu Hrvoj Šipek
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba u petak je u raspravi najavila neprihvaćanje Izvješća Glavnog državnog odvjetnika RH o radu državnih odvjetništava u 2020. i zatražila smjenu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek zbog,tvrde, nefunkcioniranja DORH-a i nepostupanja u 'slučaju Žalac'.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek odbacila je tvrdnje da DORH ne radi ništa.

Marija Jelkovac iz Kluba HDZ-a najavila je, pak, potporu izvješću GDO, ocijenivši da je pravosuđe pod pritiskom oporbe te da vladajući ne štite nikoga.

Nikola Grmoja (klub Mosta) rekao je da, prema informacijama s kojima raspolažu, glavna držana odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek mora otići, jer, ustvrdio je, neodgovorno obavlja svoju dužnost. Grmoja kaže da DORH 'radi po nalogu Banskih dvora'.

Tvrdi i kako slučaja, bivše ministrice za EU fondove Gabrijele Žalac osumnjičene za zloporabu u slučaju software, ne bi bilo da se nije uključio Ured europskog javnog tužitelja. Grmoja kaže i da je Glavna državna  odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zataškala slučaj. Jedini način na koji se može braniti je da nije pročitala izvješće  USKOK-a, što također pokazuje da neodgovorno obavlja svoju dužnost i da nije adekvatna osoba za to mjesto, naveo je Grmoja.

Također je izjavio da su DORH i HDZ s vladajućom većinom 'povezani pupčanom vrpcom i da zajednički prikrivaju kriminal', pa se događa, rekao je Grmoja, da se visokopozicionirane dužnosnike uhićuje po nalogu stranih institucija. Dodao je kako je u takvim uvjetima DORH nemoguće reformirati dok se ne prekinu veze s vladajućom elitom. 

"Kada odete s mjesta Glavne državne odvjetnice vjerojatno će se i protiv vas pojaviti kaznena prijava, jer sada nema smisla da se 'Zlata prijavljuje Zlati' ", kazao je Grmoja. 

I Peđa Grbin (klub SDP-a) poručio je da neće podržati Izvješće, zatraživši opoziv Glavne državne odvjetnice Hrvoj Šipek.  Dodao je kako ona ne samo da nije pokrenula DORH, već je dovela do urušavanja cjelokupnog sustava. Grbin kaže kako to nije napad na one koji u DORH odgovorno žele radit svoj posao.

"U slučaju bivše ministrice Žalac predmet je držan u ladici, pa je u Izvješću za 2020. navedemo da su riješeni svi predmeti osim (tog) jednog koji je riješen početkom 2021., a znamo kako je riješen. S druge strane glavna državna odvjetnica ne poduzima mjere iz svojih ovlasti da bi osigurala funkcioniranje  DORH-a i sve to su razlozi za razješenje", rekao je Grbin. Dodao je kako na čelu DORH-a "imamo osobu koja toga nije dostojna i koči one koji žele raditi svoj posao".

Napomenuo je kako Izvješće GDO o radu državnih odvjetništava u 2020. dolazi u saborsku raspravu tek na intervenciju oporbe, ustvrdivši kako se ministar pravosuđa nije ni udostojio doći u Sabor.

"To je slika HDZ-ove borbe za pravosuđe, stranke pravomoćno osuđene za korupciju", rekao je predsjednik SDP-a, ustvrdivši da institucije ne rade svoj posao. Kaže i kako je na saborskim zastupnicima, koji su dobili povjerenje građana, odgovornost da se  'zahvale GDO na radu i da na njezino mjesto dođe netko tko zna svoj posao'.

Ivan Penava (klub Domovinskog pokreta) podsjetio je na neprocesuiranje najodgovornijih za ratne zločine u velikosrpskoj agresiji tijekom napada na Vukovar u Domovinskom ratu, etničko čišćenje, djelovanje protivno Ženevskoj konvenciji, kršenje ratnog prava, neselektivno bombardiranje u kojem su poginule 1292 civilne žrtve, ubijeno više od 260 pogubljenih na Ovčari, te razoren i uništen grad Vukovar.

Penava je ustvrdio da 'u Hrvatskoj pravda za žrtve Domovinskog rata ne postoji' i da je 'to veleizdaja'. 

Milorad Pupovac (klub SDSS-a) podsjetio je na stradanja Srba za koja, kaže, nitko nije odgovarao, i protjerane. Rekao je kako ga je sram što mora o tome govoriti, no kako ne želi da Srbi ni Hrvati budu taoci zločina koje su počinili pojedinci, ma koliko bile velike te tragedije. Dodao je kako je problem jačanja govora mržnje, napomenuvši da ako je i bilo propusta to treba riješiti, ali da ne može cjelokupno Državno odvjetništvo snositi odgovornost. 

Marija Jelkovac (klub HDZ-a) najavila je potporu Izvješću GDO i pohvalila je visoku ažurnost DORH-a bez obzira na loše radne uvjete i potkapacitiranost. Založila se za neovisnost pravosudnih tijela i jednakost svoju pred zakonom. Ocijenila je kako je pravosuđe pod pritiskom oporbe i da vladajući ne štite nikoga, ali da nitko ne može bit osuđen na temelju javnog dojma. 

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) ocijenila je kako je  Glavna državna odvjetnica pala na slučaju Žalac, jer, kako kaže, 'postoji osnovana sumnja da se opstruiralo procesuiranje predmet zloporabe sredstava EU fondova'. Smatra kako Glavna državna odvjetnica nema izbora i da mora smijeniti ravnateljicu USKOK-a te da će i sama biti smijenjena. No, ustvrdila je Orešković, neprihvatljivo je da 'obje budu žrtvovane kako bi premijer Plenković i vladajuća većina imenovale druge osobe po njihovoj mjeri'. Dodala je kako je 'potrebno smijeniti HDZ kako sustav i dalje ne bi bio instrumentaliziran'.

Sandra Benčić (klub zelenolijevog bloka) rekla je kako je rješavanje problema korupcije preduvjet za rješavanje svih ostalih problema u društvu.     

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek odbacila je tvrdnje da "DORH ne radi ništa" pojasnivši kako ne može postupati ako nema temelja za to.  Dodala je da je ponosna na učinjeno u 2020.

U 'slučaju software' postupak nadzora još nije dovršen, a kada bude odlučit će o daljnjem postupanju, rekla je Šipek, te opovrgnula da joj je spis bio dostupan.

Vezano uz 'slučaj Agrokor' rekla je da će, kada se spis pročisti, ponovno biti podignuta optužnica.

Hrvoj Šipek naglasila je i kako ratni zločini imaju posebnu pažnju DORH-a, no da je protekom vremena sve teže do dokaza.

Istaknula je i da je do zastoja u postupanju došlo jer je Europski sud za ljudska prava branio suđenja u odsutnosti.


Reci što misliš!