Politika

medijske špekulacije

Plenković: Kandidatura Grabar Kitarović na čelo NATO-a zasad je samo glasina

Plenković: Kandidatura Grabar Kitarović na čelo NATO-a zasad je samo glasina
RTL

Premijer Andrej Plenković u petak je rekao da bi u potpunosti podržao eventualnu kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović za glavnu tajnicu NATO-a, ali da je ta informacija zasad samo „spekulacija“.

Hrvatski mediji prenijeli su da se "po hodnicima priča" da su Grabar Kitarović, bivša britanska premijerka Theresa May i bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaite moguće kandidatkinje za novu čelnicu Sjevernoatlantskog saveza.

Izvori za tu informaciju nisu navedeni.

Plenković je u petak kazao da je ta informacija „spekulacija u medijima o kojoj on nema saznanja“, ali bi vlada bivšoj predsjednici načelno za to dala „punu podršku“.

Premijer je rekao i da ga nisu iznenadili ti medijski napisi jer Grabar Kitarović „ima međunarodni ugled, bila je aktivna i angažirana predsjednica, ministrica vanjskih poslova, radila je u NATO savezu te razumije međunarodne i sigurnosne teme“.

„Meni je drago da se o tome razgovara, ali treba biti realan i paziti da te spekulacije nisu prerane, pa da bude nešto drugo“, zaključio je premijer.

Mandat aktualnog glavnog tajnika NATO-a, bivšeg norveškog premijera Jensa Stoltenberga, traje do 30. rujna 2022. godine, još 15 mjeseci.


Reci što misliš!