Politika

cilj - obnova transatlantskih odnosa

Biden i Merkel se sastaju u Bijeloj kući

Biden i Merkel se sastaju u Bijeloj kući
AP

Američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel sastaju se u četvrtak u Bijeloj kući na razgovorima kojima je cilj obnova transatlantskih odnosa nakon napetosti u odnosima s prethodnom američkom administracijom.

Kancelarka će dan u Washingtonu započeti doručkom s potpredsjednicom Kamalom Harris, prije nego se sastane s američkim čelnim poduzetnicima i primi počasni doktorat Sveučilišta John Hopkins.

Posjet SAD-u će najvjerojatnije biti posljednji strani posjet kancelarke prije nego na rujanskim izborima napusti međunarodnu političku scenu kao čelnica najvećeg europskog gospodarstva.

Tijekom 16 godina vladavine SAD je posjetila više od 20 puta.

Očekuje se da će Biden i Merkel danas najviše razgovarati o daljnjim koracima prema okončanju globalne korona krize, postpandemijskom globalnom oporavku, klimatskim promjenama te pitanjima međunarodne sigurnosti, uklučujući sedmogodišnji sukob u istočnoj Ukrajini.

Moguće je da će se također razgovarati i o kontroverznom plinovodu Sjeverni tok 2 koji će preko Njemačke opskrbljivati Europu ruskim plinom.

Taj 11 milijardi američkih dolara vrijedan projekt dugo je izvor napetosti u američko-njemačkim odnosima. Washington tvrdi da povećanje energetske ovisnosti o Rusiji predstavlja sigurnosni rizik.

Nakon što je ušao u Bijelu kuću, Biden je u siječnju izrazio protivljenje tom projektu i, kao prethodne administracije Baracka Obame i Donalda Trumpa, ocijenio da će ojačati ekonomski i politički utjecaj ruskog predsjednika Vladimira Putina na Europu.

"I dalje vjerujemo, predsjednik i dalje vjeruje, da je Sjeverni tok 2 loš posao za Europu", rekla je 27. siječnja na dnevnom brifingu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, dodajući da će administracija "preispitati" zakonska ograničenja iz područja obrambene politike koja se odnose na taj projekt.

Ograničenja za projekt podmorskog plinovoda uključena su u godišnji zakon o obrambenoj politici koji je prihvaćen 1. siječnja.

No, Biden se u svibnju predomislio i  rekao kako je odlučio ukinuti sankcije protiv tvrtke koja stoji iza plinovoda Sjeverni tok 2 jer je projekt pri kraju te bi nastavak sankcija mogao naštetiti američkim odnosima s Europom.

Svojedobno se kancelarka Merkel snažno usprotivila izgradnji plinovoda Južni tok od kojeg se potom odustalo.

Uoči njezinog posjeta aktivisti udruge Justice Global su u New Yorku prosvjedovali protiv Njemačke, koja se protivi ukidanju patenata na cjepiva.

Ispred njemačkih konzulata diljem SAD-a najavljeno je oko 15 prosvjeda.


Reci što misliš!