Politika

PROPUTOVALI HRVATSKU

Na Zrće došlo 10 zaraženih Belgijaca. Nadležni kažu: Zrće čuvamo kao malo vode na dlanu

Desetero Belgijaca pozitivno na covid vraćeno je iz Novalje u Belgiju. Nakon što su smješteni u karantenu, sami su zatražili povratak u svoju zemlju.

Da su zaraženi, otkrilo se na Zrću koje je rigorozno krenulo testirati sve koji na plažu s klubovima ulaze iza 22 sata kada počinju partiji. Tvrde da moraju tako, jer ne žele da ih potencijalno žarište zatvori ili ugrozi cijelu sezonu. Nikolina Radić u prilogu objašnjava to da je tek na kontrolnom punktu na ulatu u Zrže otkriveno da u skupini mladih Belgijanaca, koja je preko Zagreba i cijele obale putovala Hrvatskom, ima covid pozitivnih.

"Kontroliramo i to dosta rigorozno. Mi sad Zrće čuvamo kao malo vode na dlanu. Zrće je zatvoreno od 10 sati navečer, ja bih rekao hermetički. Svi ulazi su zatvoreni, mi pazimo na ulazima na plažu, klubovi kontroliraju na ulazima u klubove i to je defacto covid free zona", kazao nam je Šime Oštarić, direktor koncesionara plaže Zrće.

Mladi motoristi, stari od 18 do 20 godina, nisu bili cijepljeni, pa su morali na testiranje prije ulaza na popularnu plažu.

Ivan Peranić, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Novalje, kazao nam je:

"Utvrđeno je među tom grupom od 17 ljudi pet pozitivnih, nakon čega je čitava grupa izolirana. Dalje se procedura odvijala tako da su oni zatražili da im se organizira prijevoz do doma, do Belgije, nakon čega su uspostavljeni kontakti s belgijskim veleposlanstvom i dalje su organizirani prijevozi za tu skupinu."

Po dolasku u Belgiju i ponovnom testiranju, utvrdilo se da je među njima došlo do transmisije i da ih se još petero zarazilo. U Novalji su zato i inzistirali da do povratka kući svi budu u izolaciji.

I bili su u kući s apartmanima koju je cijelu zakupio Grad Novalja.

Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo rekao je pak ovo:

"Pored onih mjera koje je nacionalni stožer spustil na lokalne stožere, rekli smo da ćemo biti još energičniji, rigorozniji, da bismo držali stvar pod kontrolom. A kad je pitanje što proizlazi iz naših obveza, to je da napravimo jedan izolacijski prostor ili karantenu kapaciteta 25 osoba."

Samo na Zrću su tri punkta za testiranje, a u Novalji još četiri. Cijeli prilog i što kažu gosti i ugostitelji o tome, pogledajte u videu:


Reci što misliš!