Politika

sjednica vlade

Plenković: U Hrvatskoj nema mjesta za netrpeljivost

Plenković: U Hrvatskoj nema mjesta za netrpeljivost
Robert Anic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković osudio je u četvrtak provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu kraj Vukovara na dan obilježavanja pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, istaknuvši kako za to nema opravdanja, a u hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost.

"U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine ili bilo koje druge. Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstavljati i jasno osuđivati širenje mržnje prema bilo kojim od naših sugrađana jer se zalažemo za društvo u kojem se svi dobro osjećaju i Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu", rekao je Plenković u uvodnom izlaganju na sjednici Vlade.

Dodao je kako je taj izgred protivan interesima Hrvatske i sigurno nije nikakav domoljubni čim, već posve suprotno.

"Nije teško zamisliti da će biti i onih koji će u takvim nedopustivim ispadima zlurado nastojati izjednačiti žrtvu i agresora i tražiti nekakva jalova opravdanja za svoja nedjela prije 30 godina. To je razlog više za jasnu osudu", poručio je premijer. 

Kako bi odgovorni bili primjereno sankcionirani, policija je odmah reagirala i privela one koji su sudjelovali u toj provokaciji i nedopustivom incidentu, dodao je.

Ohrabrujući pad broja zaraženih, ustrajati na odgovornom ponašanju

Vezano za epidemiju koronavirusa, Plenković je naveo kako se drugi tjedan zaredom broj slučajeva zaraze smanjuje - u posljednjih sedam dana zabilježen je pad od čak 22 posto.

"To su ohrabrujući znakovi, međutim brojke su i dalje visoke i upravo sada ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, nego naprotiv ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu", rekao je.

Ponovio je kako ćemo od 1. svibnja pa do 30. lipnja na tjednoj bazi imati znatno veće količine cjepiva, što podrazumijeva dodatnu mobilizaciju svih županijskih zavoda za javno zdravstvo te je ponovno istaknuo važnost cijepljenja.

Na 341.000 potvrđenih slučaja zaraze od koronavirusa od početka epidemije u Hrvatskoj, do jučer je umrlo 7315 osoba, što daje jedan smrtni slučaj na 47 potvrđenih slučajeva zaraze. Što se tiče nuspojava od cjepiva, može se dogoditi jedan slučaj sumnje na 80.000 cijepljenih.

"Prema tome, daleko je veći rizik za zdravlje od zaraženosti covidom nego što je od cijepljenja", poručio je Plenković te pozvao građane da koriste četiri moguća načina da se prijave za cijepljenje - preko obiteljskog liječnika, preko besplatnog broja telefona 0800 00 11, preko Županijskog zavoda za javno zdravstvo te preko platforme CijepiSe.

Premijer je podsjetio i na obilježavanje Međunarodnog praznika rada, istaknuvši kako je Vlada u zadnjih 15 mjeseci u fokusu imala radnike kroz politiku očuvanja radnih mjesta, te 26. obljetnice "Bljeska", pri čemu je ponovno izrazio privrženost zaštiti digniteta Domovinskog rata i poštovanja prema braniteljima i njihovim obiteljima.


Reci što misliš!