Politika

ususret izborima

Potpore roditeljima, mladima, više zelenila: Na Muraju predstavljen program HDZ-a

Potpore roditeljima, mladima, više zelenila: Na Muraju predstavljen program HDZ-a
Novi radio

HDZ je danas predstavio izborni program za gradonačelnika i listu za Gradsko vijeće grada Zadra. Aktualni gradonačelnik Branko Dukić govorio je o programu na Muraju gdje su i prije četiri godine, kako je rekao, završili s predstavljanjem programa.

“Tad smo obećali da će ova šetnica izgledati baš onako kako danas izgleda”, istaknuo je Dukić dodavši da izgleda i bolje nego što se nadao, javlja Novi radio.

“Da bismo osigurali budućnost s osmijehom, što je i moto naše kampanje, potrebno je ovo izazovno vrijeme koje je ispred nas shvatiti ozbiljno”, rekao je Dukić predstavljajući plan za iduće četiri godine. Pred građane, kaže Dukić, izlaze s ozbiljnim programom i to u formi koja će biti lako shvatljiva i kroz koju će ih građani lako ocijeniti za četiri godine. Tri su najvažnije stvari za uspjeh, nastavlja Dukić. Ideja i vizija što želimo od svog grada, plan i program kako to postići i treće najvažnije – ljudi s kojima možemo odraditi taj posao.

Kao prvo najavio je razvijanje OB Zadar u Klinički bolnički centar naglasivši da to nije priča od jednog mandata:

 „Da bi naša bolnica imala sve elemente KBC-a potreban je dugogodišnji rad i potpora svih razina vlasti. Preko 100 milijuna kuna uloženo je u podizanje razine zdravstvene skrbi u protekle četiri godine u našem gradu. Investicije, školovanje, specijalizacije – to traži svoje vrijeme, a mi nismo mirovali.Više puta sam ponovio da to što ćemo dobiti linearni akcelerator jedna od najvažnijih stvari iz cijelog mog dosadašenjeg političkog djelovanja. Preko deset godina sam u toj temi. Znam što to znači za bolesne i njihove obitelji i zato sanjam dan kada ćemo to privesti kraju. Končano je taj dan dobio potporu i potvrdu od strane Vlade i ministarstva, što nam je dosad falilo.“

Govoreći o povlačenju novca iz Eu fonodova Dukić je istaknuo kako je u grad uloženo 1,86 milijardi kuna kroz čak 276 projekata. Mandat nam je počeo epskom poplavom, a završava u epidemiji, no ipak, ističe Dukić, grad je ostvario i višak prihoda od 7 posto.

“Rezultat je to odgovornog ponašanja, kontinuiteta, stabilnog razvoja i maksimalnog korištenja EU fondova. Muraj na kojem stojimo, Providurova palača, aglomeracija, Mocire, Centar za mlade, Studentski dom, da ne nabrajam 276 projekata koji su dijelom ili u potpunosti financirani iz fondova EU. Nije to došlo samo od sebe. Netko je te projekte prepoznao, pripremio, prijavio i ispratio sve, od natječaja do gradnje”, nabrojao je Dukić te dodao kako je pred Zadrom nova financijska perspektiva EU 2021.-2027. i da pripremaju nove projekte.

Stavka proračuna koja je najviše rasla je izdvajanje za predškolski odgoj, naglasio je Dukić dodavši da ga veseli što je  Zadar među prvima u Hrvatskoj po rastu broja prvašića. Također Dukić obećava da niti jedno dijete neće ostati neupisano u vrtić te najavljuje gradnju novih objekata. A za sve obitelji tu je i 35 tisuća kuna jednokratne novčane pomoći za treće i svako iduće dijete.

Od projekata značajnih za razvoj grada i podizanje kvalitete življenja aktualni gradionačelnik ističe projekt aglomeracije Zadar – Petrčane vrijedan preko 700 milijuna kuna bez PDV-a. U prošlost ide 3500 crnih jama, a uz to 317 ulica će se rekonstruirati, ističe Dukić podsjećajući da je prva faza u tijeku, dok će se za radove u drugoj fazi ugovor potpisati idući utorak.

“Izmjenama i Dopunama Prostornog plana koje su u tijeku povećat ćemo obavezu da zelene površine umjesto 20 čine 30 posto građevinske čestice i to će morati biti kompaktne površine, a ne trakice uz cestu”, obećao je Dukić spomenuvši i projekte uređenja parka Vruljica i šume Musapstan.

Na kraju je obećao zatvaranje odlagališta na Diklu iduće godine, otvaranje najveće garaže na Ravnicama te korištenje SMART rješenja za unaprijeđenje protočnosti prometa unutar grada. Također, pred gradom su i neki veliki zahvati poput sanacije i uređenja rive, prenosi Novi radio.


Reci što misliš!