Politika

izbori na vratima

Marjana Botić: "Novi izborni zakon koji onemogućuje kandidiranje osobama koje su osuđene na kazne duže od šest mjeseci je licemjeran"

Marjana Botić:

Prenosimo priopćenje županijske vijećnice Marjane Botić (Akcija mladih) koja je komentirala novi Zakon o Lokalnim izborima, a posebno se osvrnula na rad Narodnog muzeja Zadar

Njeno pismo prenosimo u cijelosti.

"Bojim se kako će vladajuća stranka u izbornom vremenu koje je pred nama učiniti sve kako bi nas obeshrabrila da aktivno sudjelujemo u svojim životima u našem Gradu i Županiji, a posebno će obeshrabrivati izlazak na izbore, plašeći nas svime i svačime. Želim stoga svima reći kako se nemamo čega plašiti osim vlastite učmalosti.

I zato zadnji vijećnički dopis ovog saziva predstavničkih tijela, želim posvetiti radu važnih institucija Republike Hrvatske: Suda, Županije, Narodnog muzeja Zadar (NMZ), Općinskog državnog odvjetništva (ODO) u Zadru, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), te drugih institucija vezanih za slučaj sadašnje ravnateljice Narodnog muzeja u Zadru Renate Peroš.

Zadarska županija osnivač je Narodnog muzeja Zadar koji je izuzetno važna ustanova za županiju i sam grad Zadar, stoga smo u Akciji mladih više puta naglašavali kako tom ustanovom ravna osoba za koju smatramo kako ne samo što su joj moralne kvalitete ispod svakog nivoa, već je i njezin rad kao ravnateljice više puta ispitivan i penaliziran sa prekršajno kaznenog aspekta, a sama ustanova Narodni muzej Zadar koliko mi znamo je platila najmanje 72 000,00 kn kazni u posljednjih par godina!

Također napominjemo kako Akcija mladih unatoč višestrukim upitima nije dobila podatke od osnivača NMZ Zadarske županije informacije, kao ni od samog Muzeja, o točnom broju sporova, plaćenih kazni i utvrđenih prekršaja u rdu ravnateljice i Muzeja.

Stoga smo prošli tjedan o tome uputili upit Općinskom sudu u Zadru.

Naime smatramo kako je nedopustivo da takvom važnom ustanovom godinama ravna osoba čiji brojni propusti čak prijete situacijom da joj sud može izreći mjeru zabrane ravnanja NMZ do godinu dana zbog ponovljenih propusta i zloupotreba u radu!

Naime u slučaju još kojeg negativno presuđenog procesa u vezi zapošljavanja ravnateljica Peroš gubi pravnu sposobnost za obavljanje tog posla na određeni rok  ukoliko institucije Republike Hrvatske rade svoj posao.

Jedini koji je može spasiti od takvog scenarija je nerad nadležnih institucija i razvlačenje predmeta dok ne dospiju u zastaru.

Koliko moramo biti nezainteresirani za svoj grad pa dozvoliti da osoba koja svoj posao radi nezakonito, a čije su jednine kvalitete to što je 2001. godine kao novoizabrana članica sa Nezavisne liste Stanislava Antića podigla ruku za HDZ i tako im dobila izbore, a Zadru oduzela priliku da postane gospodarski uspješan, civiliziran grad, te nas je bacila u vrtlog korupcije, krađe, pogodovanja... za vrijeme preduge vladavine HDZ - pitanje je za sve nas.

Stoga smatramo da je i novi izborni zakon koji onemogućuje kandidiranje osobama koje su osuđene na kazne duže od šest mjeseci, zapravo licemjeran jer ga je donijela vladajuća stranka nepravomoćno osuđena kao zločinačko udruženje!

Stranka koju od brisanja iz sudskog registra jedino spašava višegodišnje razvlačenje tog predmeta po sudovima RH, premda je svima jasno koje su katastrofalne posljedice po društvo i kojim negativnim vrijednostima podučavamo mlade naraštaje.

Jer ono najgore što je HDZ napravio je što nas je doveo da nam je uopće potreban ovakav novi izborni zakon.

U društvu u kojem se nemoralni konvertiti, pronevjeritelji, nasilnici, zloupotrebljivači ovlasti i sl. umjesto penaliziraju nagrađuju od strane vladajućeg HDZ, a pred svima nama i pred svim institucijama Republike Hrvatske, kao na primjeru Renate Peroš je najgora moguća slika poremećenih vrijednosti društva.

O odgovoru Općinskog suda u Zadru o broju i fazi postupaka protiv Narodnog muzeja Zadar i Renate Peroš kao (ne)odgovorne osobe obavijestiti ću javnost čim dobijem odgovor, a do tada pozivam sugrađane/ke u gradu i županiji da sa srcem i odgovornošću u najvećem broju pristupe izborima 16. svibnja 2021. kako bi zajedno ispravili nepravde i popravili stanje u društvu."


Reci što misliš!