Politika

osvrt na najave otvaranja terasa

Božinović: Na epidemiji ne treba bildati mišiće prije lokalnih izbora

Božinović: Na epidemiji ne treba bildati mišiće prije lokalnih izbora
Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da se na epidemiji koronavirusa ne trebaju bildati mišići prije lokalnih izbora, osvrćući se na najavu istarskog Stožera civilne zaštite da će od 1. ožujka otvoriti terase kafića.

"Probao sam jučer diplomatskim rječnikom ukazati na pojavu koja još nije zabrinjavajuća, ali koju sam blago doveo u vezu s određenim iskakanjima na županijskim razinama i izrazio nadu da to nema veze s političkim zbivanjima koja će se dogoditi u svibnju", rekao je Božinović novinarima nakon primopredaje vatrogasnih vozila na Policijskoj akademiji.

Upozorio je da regionalni stožeri mogu donositi strože mjere koje treba odobriti Nacionalni stožer civilne zaštite, dok mjere popuštanja mogu donijeti tek kad ih donese Nacionalni stožer.

Upitan za cijepljenje preko reda odgovorio je kako je to pitanje za Ministarstvo zdravstva koje provodi kontrole, a o tome koje će se mjere poduzeti ako se utvrdi da se netko cijepio prije reda poručio je da sve ovisi o tome hoće li se i što će se utvrditi.

Država može osigurati mehanizme kontrole cijepljenja kako se ne bi ponovile situacije u kojima se preko reda cijepe pojedinci izvan priroritetnih skupina, a na to pitanje trebaju odgovoriti eksperti, odnosno dužnosnici zavoda za javno zdravstvo.

Prema onome što su oni iskomunicirali, to je sigurno moguće. "Vidjeli ste da su donijeli dodatne upute i protokole, pogotovo vezano za viškove cjepiva koji se mogu pojaviti", kazao je Božinović.

Napomenuo je da cijelu situaciju usložnjava činjenica da su neka cjepiva vrlo komplicirana za transport i korištenje jer mora biti osigurana vrlo niska temperatura.

Novinare je zanimalo je li mu žao što su se ministri cijepili, na što je odgovorio kako je u to vrijeme glavna zabrinutost bila zbog toga što se mali broj građana izjašnjavao da se želi cijepiti.

"Da je netko tada znao što će nastupiti isticali bi taj problem, ali on tada nije bio prisutan", rekao je Božinović.

Zaključio je kako je krajem prosinca sve izgledalo bolje i optimističnije, a tada i danas cilj je bio isti - procijepiti svo stanovništvo starije od 18 godina, uz uvjeravanje dijela ljudi koji su skeptični. Vidimo i iz sustava zdravstva da nisu svi cijepljeni niti su se izjasnili za to, dodao je Božinović.


Reci što misliš!