Politika

Kritike oporbe

Grbin: Prijedlog razvojne strategije je sramotan

Grbin: Prijedlog razvojne strategije je sramotan
Nel Pavletić/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je u Rijeci ocijenio sramotnim prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. jer "ne nudi konkretni napredak".

Grbin je na konferenciji za novinare govorio o prijedlogu Nacionalne razvojne strategije podsjetivši kako je taj prijedlog trebao proći postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, ali se to nije dogodilo zbog pandemije covida-19 pa potom potresa.

"To bi načelno mogli prihvatiti kao obrazloženje kad bi u tom dokumentu bilo išta ozbiljnije i konkretnije o obnovi pogođenih područja ili barem osvrt na lekcije koje smo dobili u razdoblju panedmije o djelovanju ili nedjelovanju države u kriznoj situaciji, a koje možemo primijeniti", istaknuo je Grbin.

Grbin smatra da dokument nije osmišljen niti nudi išta što bi jamčilo da će se Hrvatska u sljedećih 10 godina razvijati u pravom smjeru.

Osim toga, dodao je, izrada tog prijedloga koštala 32 milijuna kuna, a da nitko ne zna na što su ti novci utrošeni. Samo za cijenu jedne stranice, 230 tisuća kuna, moglo se kupiti tri kontejnerske kućice za stradale u potresu, istaknuo je.

Predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović istaknuo je da je kao jedan od ciljeva strategije navedena održiva mobilnost, koja podrazumijeva jačanje željezničke infrastrukture i željezničkog putničkog prometa.

U suprotnosti s tim je, dodao je, posljednje ukidanje dvaju važnih željezničkih linija iz Rijeke, noćnog vlaka za Ljubljanu kao veze s Bečom i Muenchenom te prvog jutarnjeg vlaka za Zagreb. Također, naveo je, strategija povećavanjem broja aglomeracija i neznatnim povećanjem izdvajanja novca za tu namjenu smanjuje iznos za integrirana teritorijalna ulaganja, iako se načelno zalaže za povećanje, rekao je. 

Potpredsjednica riječkoga SDP-a Sandra Krpan ocijenila je da je prijedlog strategije "jedno veliko ništa" te navela da "potpuno izostavlja brigu za starije osobe, LGBT zajednicu i invalidne osobe, a od žena se zanima samo za njihove maternice, odnosno povećanje nataliteta".