Politika

NOVA AMERIČKA ADMINISTRACIJA

Biden se okružio diplomatima iz Obamine ere da "poprave" vanjsku politiku

Biden se okružio diplomatima iz Obamine ere da
AP Images

Izabrani predsjednik Joe Biden popunio je u subotu svoju diplomatsku ekipu članovima iz doba predsjednika Baracka Obame uz izraženu želju da "popravi" ugled američke vanjske politike narušenog djelovanjem Donalda Trumpa.

Budući predsjednik je već krajem studenoga najavio da je za ključno mjesto državnog tajnika izabrao bivšeg člana Obamine administracije Antonyja Blinkena.

Zamjenica državnog tajnika bit će Wendy Sherman (71), diplomatska savjetnica u doba Billa Clintona prije nego što je postala podtajnica za politička pitanja u drugom mandatu Baracka Obame.

Sherman je imala važnu ulogu u izradi nuklearnog sporazuma s Iranom i radila je na sjevernokorejskom pitanju u vladi Billa Clintona.

Joe Biden je u nekoliko navrata obznanio da namjerava vratiti Sjedinjene Države u iranski nuklearni sporazum, iz kojeg se republikanac Donald Trump povukao 2018. te ponovo nametnuo Iranu sankcije ukinute 2015.  No Biden očekuje da se Teheran vrati potpunom poštivanju nuklearnog sporazuma kojega je neke odredbe postupno napuštao.

Biden je u subotu predložio na mjesto pomoćnika državnog tajnika za upravljanje i resurse Brian McKeona, svog savjetnika u vrijeme dok je bio senator. McKeon je obnašao i razne dužnosti u dva mandata Baracka Obame.

Amerika se vraća

S Antonyjem Blinkenom na čelu, toj ekipi će zadatak biti "popraviti" i dati novi sliku američke vanjske politike, navela je u priopćenju prijelazna ekipa Joea Bidena i Kamale Harris.

Nova lica američke diplomacije "utjelovljuju moje duboko uvjerenje da je Amerika najjača kada surađuje sa svojim saveznicima", objasnio je Biden, prema priopćenju.

Budući predsjednik želi vratiti Sjedinjenim Državama "moralno i vodeće mjesto u svijetu". "Amerika se vraća, spremna je svijetu pokazati put, a ne povući se", rekla je Bidenova ekipa.

Izlaskom iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz Pariškog sporazuma o klimi, Donald Trump se tijekom svog mandata udaljio i od Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije te Europske unije i njezinih najutjecajnijih članica.

Trump se također oslanjao na osobe kojima je svijet diplomacije bio dalek, poput dvojice državnih tajnika Rexa Tillersona i Mikea Pompea.

Joe Biden predstavlja povratak profesionalnoj diplomaciji. U subotu je službeno izabrao tri podtajnice, tri žene koje su sve radile u vladi Baracka Obame.

O njihovim imenovanjima će se izjasniti Senat.

"Amerikanci mogu biti sigurni da će ti domoljubi promicati interese zemlje i održavati njezine najplemenitije ideale na međunarodnoj razini", tvitala je bivša državna tajnica u mandatu Billa Clintona, Madeleine Albright.

Odgovarajući na kritike onih koji mu predbacuju da se okružio samo bivšim Obaminim dužnosnicima, Biden je naglasio da će State Department biti "otvoreniji za raznolikost nego ikada".

Kao podtajnicu za politička pitanja, a riječ je o trećoj najvišoj diplomatskoj dužnosti SAD-a, Biden je imenovao Victoriu Nuland, koja je bila najviši američki diplomat za Europu, veleposlankca pri NATO-u te glasnogovornica State Departmenta, piše Reuters.

Kao podtajnicu za civilnu sigurnost, demokraciju i ljudska prava imenovao je Uzru Zeyu, koja je bila pomoćnica državnog tajnika za demokraciju, ljudska prava i rad u mandatu Baracka Obame i na toj dužnosti posjetila Hrvatsku.


Reci što misliš!