Politika

parlamentarni izbori

Novi val koronavirusa prijeti izborima u Kataloniji

Novi val koronavirusa prijeti izborima u Kataloniji

Upitno je održavanje parlamentarnih izbora u veljači u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, nakon što je u zemlji izbio novi val koronavirusa zbog popuštanja mjera tijekom božićnih blagdana.

Izbori u Kataloniji, industrijski i turistički razvijenoj autonomnoj pokrajini, najavljeni su za 14. veljače. Prijevremeni izbori održavaju se jer je Vrhovni sud u Madridu u rujnu zabranio obnašanje javnih funkcija predsjedniku vlade Quimu Torri na godinu i pol dana.

Torra je 2019., tijekom predizborne kampanje za lokalne i europske izbore, odbijao ukloniti s vladine zgrade transparent podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti Katalonije, osuđenima zbog organiziranja i provođenja referenduma 2017. Sud je priopćio kako je Torra prekršio odredbu o neutralnosti vlade tijekom predizborne kampanje.

Na funkciji ga je privremeno zamijenio dotadašnji potpredsjednik vlade Pere Aragonés, također pobornik odcjepljenja od Španjolske. On je u utorak rekao kako radi na održavanju izbora 14. veljače, no da postoji mogućnost odgode zbog zdravstvene situacije.

"Želimo da se odluka o održavanju ili odgodi izbora donese konsenzusom", izjavio je Aragonés za radijsku postaju Cadena SER.

Predstavnici svih političkih stranaka trebali bi se sastati u petak i odlučiti hoće li Katalonija, pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika, glasati za mjesec dana. Na izborima bi najveća podjela opet trebala biti između onih koji traže samostalnost i onih koji žele biti dijelom Španjolske.

U Kataloniji je u posljednja dva tjedna dijagnosticirano 524 inficiranih koronavirusom na 100.000 stanovnika, što je iznad španjolskog prosjeka od 436 zaraženih. 

Šef španjolske liječničke službe Fernando Simón izjavio je u ponedjeljak kako se virus opet raširio zbog opuštanja te obiteljskih i rodbinskih druženja tijekom Božića i Nove godine. Diljem Španjolske je zabilježen porast broja oboljelih u zadnjih 14 dana. Tijekom blagdana su središnja i regionalne vlasti bile dopustile putovanja između regija zbog rodbinskih posjeta. To je dotad bilo zabranjeno, kao što je i sada.

Dio Katalonije zahvatila je tijekom vikenda i snježna oluja "Filomena", koja se pomaknula na sjeveroistok zemlje nakon što je poharala središnju Španjolsku s glavnim gradom Madridom. U Kataloniji je pod snijegom Tarragona, grad na obali Sredozemnog mora.

Od izbijanja pandemije u Kataloniji je oboljelo 400.552 stanovnika, od čega ih je umrlo 8.863. Opasnost od širenja je na najvišoj razini.

U ponedjeljak je u Španjolsku stiglo 350.000 doza cjepiva proizvođača Pfizer i BioNtecha, a tijekom utorka se očekuju i prve isporuke cjepiva tvrtke Moderna.


Reci što misliš!