Politika

oštre reakcije

Nova tema za sukob vlasti i oporbe: Tko je kriv za radikalizaciju Hrvatske?

Nova tema za  sukob vlasti i oporbe: Tko je kriv za radikalizaciju Hrvatske?

Suludi i krvavi napad na Markovu trgu za koji su mnogi na društvenim mrežama iskazali razumijevanje, a poneki desni političari i opravdanja, doveo je i do političkog obračuna.

I to verbalnog na relaciji HDZ-Domovinski pokret, na temu tko je kriv za radikalizaciju u društvu. Dok jedni u druge upiru prstom, lijevo-liberalna oporba podsjeća kako HDZ-u ranije mnoge stvari nisu smetale, čak su dali i svoj obol.

Četiri su dana od događaja koji je potresao cijelu zemlju, a glavna politička tema - radikalizacija društva. Tko je kriv - desnica iz Sabora udara po predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, nezadovoljna njegovim ocjenama njihovih riječi i djela. 

"Način ponašanja koji je on usvojio u ovoj situaciji nalikuje na dvogodišnje dijete koje pokrije oči ručicama, zatvori se u svoju sobu i pokazuje na neke druge da su oni krivci za bjelodano situaciju za koju odgovornost snosi Andrej Plenković i njegova trgovačka koalicija", kazao je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro. 

"Jer je Plenković govorio da će naložiti policiji i tajnoj službi SOA-i da utvrde tko su poticatelji na mržnju. Tajne službe su to radile za komunističkog režima", kazala je saborska zastupnica Karlina Vidović Krišto. 

HDZ osuđuje retoriku Domovinskog pokreta

U HDZ-u osuđuju diskurs koji dolazi iz Škorinog pokreta u kojem, ocjenjuje stranka na vlasti, nema jasne ograde od bezumnog čina napadača na Vladu. I pozivaju na razum."Neograđivanjem od takvih događaja, kako to rade predstavnici Domovinskog pokreta, kada Penava kaže da građani gotovo imaju pravo držati oružje kod kuće zbog nezadovoljstva stanjem u društvu i kako to predstavlja izraz mladenačkog bunta - je izjava koja u svakom slučaju predstavlja dolijevanje ulja na vatru", kazao je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić. 

Ljevica ne amnestira HDZ od odgovornosti

No, lijevoliberalna i centristička oporba ne amnestira HDZ od odgovornosti kada je u pitanju radikalizacija u društvu, pa ni samog premijera.

"Možda je došao k sebi, a možda i ne. Ovisi o par ruku o kojima ovisi da ne bude preradikalan prema radikalima", kazala je saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac. 

"Volio bih da preispita svoju ulogu gdje je žmirio na jedno ili oba oka. Na krajnju desnicu s kojom je koketirao dok mu je odgovaralo", rekao je saborski zastupnik iz Možemo! Tomislav Tomašević. "To je lažna predstava, voda je došla do grla građanima i to će nam se svima obiti o glavu", rekla je saborska zastupnica Dalija Orešković. 

Ljevici uzvraća HDZ, u kojem kažu da za situaciju nije kriva samo desnica. "Nisam vidio da je ovako žestoko osuđena primjerice Crvena zvezda u Rijeci. Premda ona iritira značajan dio hrvatskih građana", kazao je Branko Bačić. 

Nadmudrivanje Plenkovića i Škore

Premijer Plenković iz Bruxellesa je poručio kako sumnja da je meta napada na Markovu trgu u ponedjeljak možda bio upravo on. Već dulje vrijeme, dodao je, on je meta i huškanja, a za puštanje sjemena mržnje i agresije u kampanji 2016. optužio je Zorana Milanovića. Ponovio je da treba ući u gnijezda mržnje i pronaći odgovorne za radikalizam, a neke od njih otvoreno je i prozvao.

Miroslav Škoro na Facebooku odgovara da su uvrede, citiramo, "bahatog i arogantnog predsjednika HDZ-a dno političkog djelovanja narcisoidnog briselskog manipulatora". 

Govor mržnje na društvenim mrežama, a nakon napada na Vladu, tema je kojom će se baviti i saborski Odbor za medije. Na institucijama s obje strane Markova trga je da riješe problem koji se očito više ne može stavljati pod tepih.


Reci što misliš!