Politika

komentar

Glasovac: Hrvatska je u posljednje četiri godine opterećena korupcijom

Glasovac: Hrvatska je u posljednje četiri godine opterećena korupcijom
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala veliku policijsku akciju u kojoj je priveden šef Janafa Dragan Kovačević, a osvrnula se i na stanje u stranci i predstojeće unutarstranačke izbore u SDP-u.

"Nažalost, nije baš da nismo mogli sanjati ovo jer Hrvatska je u posljednje četiri godine opterećena korupcijom. S korupcijom se treba oštro obračunavati jer korupcija ruši ne samo povjerenje u politiku nego i u cijelo hrvatsko društvo. Nažalost, ništa ovo nije novo", kazala je Glasovac za N1.

Predmet interesa DORH-a su i dva saborska zastupnika, a neslužbeno je riječ o SDP-ovom Vinku Grgiću.

"Ne mogu komentirati ništa drugo osim da ako se na tom popisu nađe netko iz SDP-a, glasat ćemo kao i uvijek da se skine imunitet i tako omogućiti institucijama Hrvatske da rade svoj posao i utvrde što se zapravo događa u tom predmetu", rekla je Glasovac.

Osvrnula se i na rad hrvatskog pravosuđa u ovakvim akcijama.

"Ima tu svega. I kada gledate presude stječete dojam da niste normalni. Brojni hrvatski građani reći će vam da u pravosuđu vide jedan od velikih problema i razloga za nepovjerenja u institucije."

Glasovac je komentirala i pitanje koje je u srijedu postavila predsjedniku Vlade Andreja Plenkovića.

"Pitala sam ga je li njemu normalno da dugogodišnji član HDZ-a, 22 godine općinski načelnik općine Podbalje, danas ravnatelj škole u Zagvozdu, a da su igrom slučaja u obrazovnom sustavu zaposleni i njegova sestra, nećakinja, a sada i njegova kći. Premijer je rekao da on nema ništa s tim, navikli smo na to od njega, miče se od bilo kakve odgovornosti", kazala je.

Ustavni sud odlučio je da su sve mjere koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donosio u vrijeme epidemije u skladu s Ustavom, osim one o zabrani rada trgovina nedjeljom.

"Odluku treba poštivati, ali čekam obrazloženje trojice sudaca koji će pisati izdvojeno mišljenje i mislim da ću u tome naći neke sličnosti sa stavom kojeg imam i sama. Bitno je da pokušamo s drugim strankama opozicije osigurati neometan rad Hrvatskog sabora jer se i u tom slučaju malo zloupotrebljava ova koronakriza", istaknula je.

Zakon o obnovi grada Zagreba i okolice je za dobrobit građana izglasan brzo, ali Glasovac navodi da je HDZ i ranije mogao pokazati jedinstvo, a ne samo u ovom slučaju.

"HDZ je imao priliku pokazati jedinstvo i prije šest mjeseci kad smo u proljeće bili suočeni s prvim naletom pandemije Covida-19 gdje smo mi podržali većinu njihovih zakonskih prijedloga a koji su trebali pomoći poduzetnicima, radnicima i sugrađanima život kad je država bila zaključana. No, oporba je isto tako išla sa svojim zakonskim prijedlozima proširiti tu paletu zaštite građanskih, socijalnih i drugih prava, ali taj odnos je bio jednostran. Mi smo vladu podražavali, a vlada je sve zahtjeve opozicije odbijala", rekla je Glasovac.

Osvrnula se i na predstojeće unutarstranačke izbore u SDP-u.

"Odabir ću napraviti uskoro. Peđi Grbinu sam pomogla s programom, posebno u dijelu koji se tiče obrazovanja. Nadam se da će na ovom izborima biti izabrani najbolji od najboljih jer se nadam da će članovi shvatiti da nemamo pravo na pogrešku. Ili ćemo se reformirati i napraviti progresivnu, vjerodostojnu stranku ili nas neće biti i nastavit ćemo padati", zaključila je Glasovac.


Reci što misliš!