Politika

političko pitanje

Mrak Taritaš: Stožer mora hitno pod kontrolu Sabora

Mrak Taritaš: Stožer mora hitno pod kontrolu Sabora
Patrik Macek/PIXSELL

Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom i zato se Nacionalni stožer za civilnu zaštitu mora hitno staviti pod kontrolu Sabora, poručila je u četvrtak Anka Mrak Taritaš iznoseći u Saboru stajalište svog kluba.

„Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom, dakle, u Saboru. A svakako ne bez sudjelovanja Sabora. To je nedopustivo”, ocijenila je Mrak Taritaš pozivajući se na 17. članak Ustava koji govori da se prava mogu ograničiti samo uz dvotrećinsku većinu u Saboru.

Umjesto toga, dodala je, mi već mjesecima imamo jedno tijelo koje „vedri i oblači našim životima”, „čudnovatog kljunaša” koji odlučuje o ukidanju ili umanjivanju pojedinih prava i sloboda građana bez da ikoga išta o tome pita.

Mrak Taritaš kaže da se premijer Andrej Plenković iznervira svaki put kad netko spomene Stožer, ali da bi iznervirani trebali biti svi mi, građani Hrvatske.

„A svoje bahate priče o tome da Vlada nadzire Stožer i da je time sve riješeno, i što ga uopće gnjavimo s time, premijer može objesiti mačku o rep. Nije uloga Vlade da nadzire rad nekog svog privjeska”, zaključila je Mrak Taritaš i pozvala na pokretanje procedura koje će razriješiti tu situaciju.

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) upozorio je u iznošenju stajališta na nepovoljnu situaciju u kojoj se našla kreativna glazbena industrija u vrijeme epidemije koronavirusa i u kojoj su pripadnici te industrije ostavljeni bez primanja.

Nije riječ samo o glazbenim zvijezdama već o 15 tisuća pojedinaca i njihovih obitelji koji izravno ovise o tom sektoru, ton majstorima, tehničarima, monterima, električarima, zaštitarima, vozačima, promotorima, kazao je.

Prisjetio se pritom dvogodišnjice smrti glazbenika Olivera Dragojevića ustvrdivši da bi i on da je živ bio u jednakoj situaciji kao mnogi glazbenici danas kojima su nastupi otkazani.

„Siguran sam da nikome u Hrvatskoj ne bi palo na pamet poručiti Oliveru Dragojeviću da pronađe pravi posao”, kazao je Dretar dodavši kako na društvenim mrežama svjedočimo pravom ludilu gdje se primjerice Ninu Badrić i druge poziva da dođu kopati krumpire i raditi u polju.

Pozvao je Vladu da tom sektoru izađe u susret i omogući jasne kriterije po kojima će moći funkcionirati uz poštivanje epidemioloških mjera, te financijsku podršku.

„Kada čujete na radiju neku pjesmu i kada vam jedna pjesma uljepša dan prisjetite se da tu pjesmu netko pjeva i da mu trenutno nije do pjesme jer nema za život”, poručio je.


Reci što misliš!