Politika

eto poticaja

Johnson poziva Britance da smršave, debljina rizik za oboljele od covida

Johnson poziva Britance da smršave, debljina rizik za oboljele od covida
AP Images

Premijer Boris Johnson je svoju vlastitu borbu s prekomjernom težinom iskoristio kako bi Britance u ponedjeljak pozvao da poboljšaju svoju tjelesnu formu i uhvate se u koštac s pretilošću, rizičnim čimbenikom za oboljele od novog koronavirusa.

Nove vladine mjere osmišljene kako bi ljudi smanjili svoju težinu uključuju zabranu televizijskog i internetskog oglašavanja brze hrane prije devet sati navečer, čime bi se stalo na kraj 'junk' hrani i praksi "platite jedan, drugi obrok je besplatan".

Također bi se na jelovnicima velikih restorana označavao broj kalorija u jelima, a moguće je da će i alkoholna pića biti na udaru mjerača kalorija.

Sam premijer je nakon što je prebolio covid-19 odlučio smanjiti tjelesnu težinu i do sada je izgubio šest kilograma.  Naime, Johnson je reagirao na upozorenja liječnika da pretile osobe koje su oboljele od covida-19 imaju teži oblik bolesti i pod povećanim su rizikom od smrti.

Johnson uživa reputaciju "bon vivanta" koji ne odolijeva hrani i vinima niti u kasnim noćnim satima, ali je istovremeno u vrijeme kada je obnašao dužnost gradonačelnika Londona zagovarao korištenje bicikla za dolazak na posao, a također je uveo i "Borisove bicikle" za javnu upotrebu.

Pretilost je nazvao "tempiranom bombom" s kojom se vlada mora obračunati.

Premijer je na Twitteru priznao da je oduvijek htio izgubiti koji kilogram, ali da mu to baš i nije uspjevalo, sve dok se nije zarazio novim koronavirusom.

"Kada sam završio na intenzivnoj njezi jer sam bio jako bolestan, imao sam previše kila (...) i da vam pravo kažem, bio sam debeo", priznao je Johnson.

Osim zdrave hrane, njegov novi režim uključuje i lagano jutarnje trčanje.

Johnson se često izrugivao s "dadiljanjem" države i nada se da nove zdravstvene mjere nisu "previše docirajuće" već da radije predstavljaju poticaj Britancima da se dovedu u formu.

Više od 60 posto Britanaca ima prekomjernu težinu ili su pretili, a od njih su u Europi jedino deblji stanovnici Malte.


Reci što misliš!