Politika

rezime sabora

Oporbeni klubovi kritizirali a vladajući hvalili program Vlade

Dok su oporbeni klubovi u četvrtak u Hrvatskom saboru iznosili niz zamjerki na program nove Vlade i samog mandatara, vladajući su ih redom hvalili.

Očekivao sam od mandatara više elana, strasti, a  dobili smo uobičajene rečenice, ovo što ste nam danas donijeli je loš seminarski rad, poručio je vladajućima SDP-ov Rajko Ostojić.

Priznaje da su 22 milijarde eura dobivene u Bruxellesu, uspjeh, no upozorava kako to sada treba pretočiti u uspjeh hrvatskog društva, naglasak stavlja na digitalizaciju i rješavanje lista čekanja.

Ne mogu reći da se premijer ne trudi, no hrabrost nije pokazao, rekao je Ostojić koji je problematizirao što se Ministarstvu kulture dodaju i mediji. Samo u Hrvatskoj i Srbiji postoje ministarstva kulture i medija, odnosno informisanja, ustvrdio je SDP-ov zastupnik.

Branko Bačić (HDZ) mu je uzvratio da u politici nije dovoljna samo strast, odnosno ako je ne prati znanje, angažman, onda se raspline i od nje nema ništa.

Bačić je 'braneći' program nove Vlade poručio i kako će njezin prioritet biti realizacija 22 milijarde eura koje smo uspjeli ispregovarati, kako bi se u potpunosti iskoristili da se Hrvatskoj osigura brz oporavak gospodarstva.

Građani su na izborima prepoznali tko zuji, a malo meda daje, zaključio je.

Klub nacionalnih manjina za Vladin program kaže da je dobar, realan i provediv. U 60 dana očekujemo izradu operativnih programa za pojedine manjine,  rekao je Vladimir Bilek.

I Zvonimir Troskot (Klub Mosta) priznaje da su 22 milijarde velik novac, no ističe kako će trebati zadovoljiti kriterije da se povuku, a tu se prije svega odnosi na strukturne reforme.

Ocijenio je da se hrvatska ekonomija trenutno nalazi u stanju „nizozemskog bolesnika“, a to znači da smo sve resurse fokusirali na samo jedan izvor financiranja, turizam. Klub Mosta ima viziju koja je izvediva, a u kojoj bi dizali strateške industrije poput IT, poljoprivrede, kaže Troskot. 

Dario Hrebak (Klub HSLS -a i Reformista) podržava Vladu jer dijele zajedničke ciljeve, od poreznog rasterećenja, ravnomjernog razvoja Hrvatske do limitiranja europskih fondova i digitalizacije.

Veseli ga, kaže, smanjenje birokracije i manji broj lokalnih dužnosnika, te posebno ističe da će se zalagati za transparentnost koja, kako tvrdi, može vratiti povjerenje u političare.

Milan Vrkljan (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) rekao je da bi za vladin program rekao „bravo i odlično” da ne zna tko ga je napisao, no budući da je ovo drugi mandat HDZ-a i partnera onda se pita zašto to nisu napravili u protekle četiri godine. Smatra da u programu nije dovoljno pažnje posvećeno poduzetništvu, demografiji a upozorio je i na probleme u zdravstvu.

Njegov kolega Miroslav Škoro (DP) misli da nova Vlada neće promijeniti ništa u strukturnom smislu i zato je neće podržati.

„Sve će funkcionirati kao i prije, sa krhkom većinom od 76 ruku podržat će se projektna suradnja i čista trgovina, ti meni, ja tebi, kao na tržnici”, rekao je.

Škoro ističe ključno je pitanje  tko će biti sljedeći „žetončić” izrazivši nadu da će se zastupnici radije odlučiti za nove izbore nego da budu „žetončići”.

U Domovinskom pokretu problematizirali su ponovno koaliciju HDZ-a i SDSS-a te poziciju Borisa Miloševića kao potpredsjednika Vlade, u čiju je obranu stao Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) pozvavši zastupnike da ga ostave na miru.

„Iza Borisa Miloševića nisu ostale nikakve zastare, niti poslovne niti ratne.. ..molim da tog malog čovjeka oni koji su jednom posrnuli u životu, neki lakše a neki teže, ostave na miru da radi posao koji će mu biti povjeren”,  kazao je Pupovac.

"Svatko onaj tko nas želi učiti ratnom patriotizmu ili tobožnjem domovinskom patriotizmu, ako zaboravi ustavni patriotizam, zaboravio je temelj svake pa i ove zemlje. Tko god prije tog ustavnog patriotizma stavi nešto drugo, stavio je čizmu na Ustav, na ovaj dom i ovu zemlju", rekao je.

Pupovac je Vrkljanu poručio i da je nedopustivo govoriti o odluci Ustavnog suda i Ustavnom zakonu na način na koji govori „piljarica na Dolcu”. Onima koji govore o trgovačkoj koaliciji Pupovac je pak poručio da iza SDSS-a ne stoji nijedan trgovački lanac, te je osudio vrijeđanje zastupnika nacionalnih manjina.

Anka Mrak Taritaš (Klub IP-a, Pametnog i GLAS-a) od nove Vlade ne očekuje neke velike promjene već samo „kozmetiku bez sadržaja”. 

Kada je riječ o EU fondovima Mrak Tartitaš ustvrdila je kako nakon pet godina HDZ-a na vlasti, Hrvatska je u tom poslu najgora u EU.

„Može naš premijer to upakiravati kako god hoće i tvrditi da nitko nema pojma osim njega, ali činjenice su činjenice”, rekla je i dodala kako neće podržati Vladu „zbog osrednjosti i neuspjeha koji su zamotali u svileni omot”.

Sličnog su stava i Silvano Hrelja (Klub HSS-a i HSU-a) i Tulio Demetlika (Klub zastupnika IDS-a) koji kažu da vladajući nastavljaju istim stopama odnosno s puno sadržaja bez konkretnih planova.


Reci što misliš!