Politika

šef oporbene koalicije

Bernardić: Plenkovićeva Vlada relativizira fašizam

Bernardić: Plenkovićeva Vlada relativizira fašizam
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je odluku suda kojom se dopušta korištenje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' u pjesmi 'Čavoglave' ocijenio skandaloznom i naglasio da je to posljedica relativizacije fašizma od strane Vlade Andreja Plenkovića.

"Odluka Visokog prekršajnog suda da Marko Perković Thompson može koristiti pozdrav 'Za dom spremni' je skandalozna. Zamislite da njemački sud dopusti da u Njemačkoj upotrebu pozdrava 'Sieg Heil' ili 'Heil Hitler'", komentirao je Bernardić odluku Suda na konferenciji za novinare.

To je, ocijenio je, posljedica četiri godine nerješavanja ovog problema i relativizacije fašizma od strane ove Vlade koja je kroz Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću legalizirala pozdrav 'ZDS'.

Kazao je da moramo biti svjesni da je Hrvatska ujedinjena u Domovinskom ratu i da nitko nema pravo koristeći simbole fašizma iz poraženih režima bacati ljagu na sveukupni Domovinski rat.

"Hrvatskim braniteljima iz svih brigada kapa do poda, ali fašističkom pozdravu nije mjesto u hrvatskom javnom prostoru. Tim pozdravom se baca ljaga na Domovinski rat koji je ujedinio Hrvatsku i nitko na to nema pravo“, poručio je čelnik SDP-a, najavivši da će zakonski zabraniti upotrebu pozdrava 'ZDS' kada dođu na vlast.

Istaknuo je da je stav SDP-a i Restart koalicije jasan, ali da nismo čuli stavove predsjednika Vlade ni njegovih prvih suradnika jer se još uvijek skrivaju iza Povjerenstva.

"Neprihvatljivo je da je predsjednik Vlade radio pritisak na DORH i neovisne institucije kako bi pokušao skrenuti pažnju u SDP-ovo dvorište, s ciljem da prikrije kriminal i korupciju u vlastitim redovima", rekao je Bernardić.

Dodao je da je tvorac njegovog predizbornog programa ministar Tomislav Ćorić upleten, samo u zadnjih deset dana, u dvije velike afere, možda i najveće u zadnje četiri godine – INA i vjetroelektrane .

To obilježava smjer kojim će HDZ pokušati ići sljedeće četiri godine, a to je smjer korupcije. Jedino što još mogu je pozvati građane da 5. srpnja kažu 'ne' lopovskoj Vladi“, osvrnuo se Bernardić da 'očekivanja' premijera da se DORH pozabavi i SDP-om u vezi afere s javnom nabavom u projektu Rijeka EPK 2020.

Naš zadatak je kao opozicije, sutra vladajuće stranke, je upozoravati da u Hrvatskoj postoji korupcija i brojne anomalije u društvu. U zadnje četiri godine upozoravali smo na sve afere 11 ministara koji su morali napustiti Vladu zbog sumnje na korupciju i taj posao je radio dominantno SDP, uz pomoć istraživačkih novinara, istaknuo je.

Najavio je donošenje Zakona o porijeklu imovine, reformu pravosuđa i digitalnu transformaciju koja će pomoći i pravosuđu kako bi sve bilo transparentnije i smanjilo mogućnost bilo kakve zlouporabe.

Što se tiče koalicije IDS-a, PGS-a i SDP-a, među našim strankama postoji velika svjesnost da je u Hrvatskoj nužna velika koalicija za promjene i to je razlog zašto smo blizu dogovora i zašto će se, uvjeren sam, IDS i PGS pridružiti Restart koaliciji, kazao je Bernardić.

Naš ćemo program teritorijalnog preustroja provesti na način da više novca ostane jedinicama lokalne samouprave, a Istra će, kao i do sada, imati poseban status, odgovorio je na pitanje o IDS-ovom zahtjevu da se ne dira u samostalnost Istre.

Naš je cilj do 2025. provesti kompletnu reorganizaciju teritorijalnog preustroja Hrvatske kako bi više novca ostalo građanima. Nedopustivo je da sada u pojedinim općinama imaju prihode koji su relativno mali, a troše se na plaće načelnika, tajnice, leasing za auto i, u slučaju HDZ-ovih općina, janjetinu u lokalnom restoranu, komentirao je sadašnju neodrživost općina, istaknuvši da taj novac pripada građanima koji žive u toj općini.

Nije htio komentirati predizborni plakat s natpisom „Bero nije rješenje“ koji je postavila koalicija Demokrata i Laburista, rekavši da se u Restart koaliciji bave puno važnijim stvarima.

Kazao je da slaganje izbornih lista Restart koalicije u visokoj fazi, a o njima će odlučivati Glavni odbor na sjednici 13. lipnja.


Reci što misliš!