Politika

#koronavirus

Slovenska vlada pojačala ograničenja kako bi suzbila epidemiju

Slovenska vlada pojačala ograničenja kako bi suzbila epidemiju
B. Pogačnik

Slovenska vlada uvodi nova ograničenja kretanja kako bi suzbila širenje epidemije koronavirusa, objavljeno je nakon sjednice koja se protegnula u noćne sate.

Objekti i zgrade s više stanova morat će se dezinficirati najmanje dva puta dnevno, posebno kvake ulaznih vrata, rukohvati ograda, tipke dizala u kojima se neće smjeti voziti više stanara odjednom, nego "pojedinačno".

U trgovinama će, prema novoj uredbi, od ponedjeljka između 8 i 10 sati ujutro smjeti kupovati samo invalidi, trudnice i umirovljenici.

Budući da sredinom idućeg tjedna istječe vladina uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz nečlanica EU-a, vlada ju je odlučila produžiti za još dva tjedna.

Prema Slovenskom radiju, zbog učestalih kršenja preporuka o kretanju, vlada bi mogla zabraniti da ljudi napuštaju općine u kojima žive.

Vlada je na sjednici dovršila zakonski paket pomoći gospodarstvu i stanovništvu u vrijeme epidemije koronavirusa vrijedan oko 3 milijarde eura.

U Sloveniji je zaraza koronavirusom do sada potvrđena kod 684 osoba. Od devet umrlih, osam preminulih je iz domova umirovljenika na koje se zaraza proširila i koji vladi i zdravstvenim djelatnicama zadaju najviše brige.

Trenutno je u domovima za starije zaraženo 83 štićenika, a oboljelo je i 32 djelatnika tih ustanova.

 


Reci što misliš!