Politika

#koronavirus

Sabor: Odbijena većina amandmana oporbe na paket mjera za gospodarstvo

Sabor: Odbijena većina amandmana oporbe na paket mjera za gospodarstvo
Patrik Macek/PIXSELL

Na paket mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa vladajući su u četvrtak u Saboru odbili većinu amandmana oporbe, prihvatili su tek tri - dva oporbe i jedan HDZ-ovog zastupnika.

Većina odbijenih amandmana oporbe odnosila se na to da se poduzetnicima umjesto odgode plaćanja poreza i doprinosa omogući otpis obaveza.

Prihvaćen je amandman Kluba IDS-a, PGS-a i RI-a da se općinama i gradovima ukine striktno ograničenje namjene korištenja komunalne naknade i doprinosa tako da će se ta sredstva moći usmjeriti za poduzetništvo, zdravstvo, socijalu, zdravstvo, vatrogastvo i druge namjene.

Prihvaćen je i amandman SDP-a o tome da ministar financija svaka dva tjedna izvještava saborski Odbor za financije o provedenoj preraspodjeli sredstava državnog proračuna.

Prošao je i amandman Branka Bačića (HDZ) da se za šest mjeseci produlji valjanost iskaznice za kupovinu sredstava za zaštitu bilja zbog nemogućnosti održavanja izobrazbe.

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je kako odgoda plaćanja poreza nije dovoljno dobra mjera, ne prihvaćajući obrazloženje Vlade da bi otpisom plaćanja obaveza došlo u pitanje poslovanje gradova i općina.

Grmoja je poručio gradonačelnicima i načelnicima neka se "stisnu" i sva sredstva ulože u gospodarstvo jer je situacija ozbiljna.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) apelirao je na vladajuće da naprave protokole jer trgovci na terenu nemaju jasne informacije kome se trebaju javiti prilikom zatvaranja trgovina.


Reci što misliš!