Politika

komentar

Kosor: Ostvarit će se najava Plenkovića o tvrdoj kohabitaciji s Milanovićem

Kosor: Ostvarit će se najava Plenkovića o tvrdoj kohabitaciji s Milanovićem
Vijesti.hr

Jadranka Kosor u Novom danu je otkrila kako ona vidi suradnju Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Bivša premijerka smatra da bi se predsjednik i premijer već danas trebali sastati i razgovarati.

Osvrnula se na Milanovićev jučerašnji govor.

"Čini mi se da je naznačio da pruža ruku za dobru suradnju, ali će inzistirati na nekim svojim vrijednostima. On nema ovlasti govoriti o gospodarstvu, ali može pridonositi tome da se jača investicijski potencijal. Teško je danas reći kako će sve to izgledati", kazala je.

"Njegove riječi da neće pritiskati na Vladu, nadam se da se neće iščitati pasivnost, ima pravo govoriti o pojavama i tendencijama o svemu što ne ide u dobrom smjeru, a hvaliti što je dobro... Zapustili smo se u vladavini prava od ulaska u Europsku uniju. Od predsjednika, koji je ujedno i pravnik, očekujem puno", istaknula je.

Kosor smatra da bi se Zoran Milanović i Andrej Plenković već danas trebali sastati i razgovarati.

"Već sam rekla da smatram da će za Plenkovića biti bolje ako pobijedi Milanović. Milanoviću je to prvi mandat, Grabar-Kitarović bi to bio drugi mandat i teško bi je bilo tko više obuzdao. Neće to biti jednostavna niti laka kohabitacija. Jučerašnje odbijanje da u Uredu predsjednika daje izjavu pokazuje da postoji izvjesna napetost", rekla je, napomenuvši kako imaju mnogo tema za razgovor.

"Sastanak bi bio jako blagotvoran, imaju o čemu razgovarati - od neriješenih pitanja sa Slovenijom i drugim susjednim državama do pitanja vezanih za predsjedanjem Europskom unijom. Mislim da će se ostvariti najava Plenkovića da će to biti tvrda kohabitacija", ustvrdila je Jadranka Kosor.

Što će biti prvi ozbiljni test tvrde kohabitacije, Kosor kaže: "Moguće je da neće doći do posebnih testiranja do trenutka kad će se održati veliki skupovi u Zagrebu zbog europskog predsjedanja."


Reci što misliš!