Politika

desnica "na nogama"

Talijani izlaze na izbore, Salvini se nada destabilizaciji vlade

Talijani izlaze na izbore, Salvini se nada destabilizaciji vlade
Mimmo Carriero/IPA/PIXSELL

Birači u dvjema talijanskim regijama, Emiliji Romagni na sjeveru i Kalabriji na jugu, izašli su na birališta u nedjelju na lokalnim izborima koji bi mogli pomoći da oporbeni ekstremno desni vođa Matteo Salvini ponovno dođe na vlast.

Obje regije trenutno su pod kontrolom ljevičara i dok se za nedovoljno razvijenu Kalabriju prema ispitnim anketama očekuje pobjeda desnice, rezultati za sjevernu pokrajinu manje su sigurni te politički mnogo znakovitiji.

Jedna od najbogatijih talijanskih regija, Emilia Romagna poznata je po sportskim automobilima Ferrari i po siru parmezanu, a nakon II. svjetskog rata uporište je ljevice.

Matteo Salvini je tjednima vodio neumornu kampanju u tom području i nada se da će iznenađujuća pobjeda njegove Lige i desničarskih partnera destabilizirati koalicijsku vladu u Rimu koja bi čak mogla i krahirati.

"Pomognete li nam, u ponedjeljak ćemo pozvati na prijevremene izbore kako bismo ovoj zemlji dali jaku, koherentnu vladu", rekla je Salvinijeva saveznica Giorgia Meloni, čelnica stranke Talijanske braće, na zatvorenom skupu u Emiliji Romagni u petak.

Salvinijeva antiimigrantska, antieuropska poruka imala je odjeka u pokrajini za vrijeme kampanje, posebno u malim gradovima, jednako kao i njegovo obećanje o smanjivanju poreza.

Naglašeno konfrontirajućeg političkog stila Salvini je prošli tjedan izazvao burne reakcije kad je pozvonio na interfon stana obitelji tuniskih migranata, ispred televizijskih kamera, te pitao raspačavaju li drogu.

Salvini je bio ministar unutarnjih poslova do kolovoza prošle godine kad je u rijetko pogrešnoj procjeni izašao iz vlade s proturežimskim Pokretom 5 zvijezda u očekivanju da će potaknuti nacionalne izbore za koje su mu ankete predviđale laku pobjedu.

Umjesto toga, 5-zvijezda spojio se s ljevičarskom demokratskom strankom (PD), a Salvini je prešao u oporbu.

Želeći se osvetiti i potvrditi svoju političku nadmoć u Italiji, Salvini je otad koncentrirao sve svoje napore na to da dobije što više glasova lokalnih glasača.

PD je odbacio sugestije da je nedjeljno glasanje de facto referendum o njegovoj često podijeljenoj koaliciji.

Ostaje nada da će visok postotak podrške guverneru Stefanu Bonacciniju rezultirati pobjedom.

"Salvini pokušava provesti kampanju o nacionalnim pitanjima jer nema ništa reći o Emiliji Romagni. Koristi izbore za vlastite svrhe kako bi srušio vladu", rekao je Bonaccini za Reuters.

Izbori u Kalabriji i Emiliji Romagni završavaju u 23 sata, kada će biti objavljene prve izlazne ankete. Konačni rezultat za Emiliju Romagnu očekuje se do ponedjeljka ujutro.


Reci što misliš!