Politika

komentar

Plenković: Treba biti i neki rekordni štrajk

Za današnji veliki prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu Plenković je rekao kako je pokazao da su sindikati uvijek dobro organizirani, ali i da "ima onih koji ih podupiru, a veze s ovom temom nemaju pa su se tamo počeli pojavljivati i nastoje kreirati atmosferu koja ima ozračje protiv Vlade".

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako u Vladi jesu za postizanje kompromisa sa školskim sindikatima kako bi se okončao štrajk u prosvjeti, a na nezadovoljstvo sindikata ponuđenim u pregovorima uzvratio je pitanjem je li baš toliko loše da su u mandatu njegove vlade plaće povećane za više od 20 posto. 

"Kao predsjednik Vlade koja je povećala plaće već sada za 11,5 posto, povećat će se sigurno za još 6 i nešto. Pa to je 18,3 tijekom iduće godine plus još 2 zajamčenih od prije nekoliko dana. Još sada i razgovaramo, pa recite je li tako loše u mandatu jedne vlade dobiti plaću veću za više od 20 posto", odgovorio je Plenković na pitanje novinara je li optimističan da će sa sindikatima postići dogovor. 

Plenković je u Osijeku, gdje sudjeluje na 30. obljetnici osnutka gradskog HDZ-a, istaknuo kako u Banskim dvorima upravo traju pregovori sa sindikatima, ističući da u Vladi poštuju učitelje i njihovo pravo na štrajk, ali su im u interesu i prava djece na radovito pohađanje "onoga što je najbitnije u školskoj dobi, a to je škola".

Upitan je li i dalje stava da bi danas sa sindikatima mogao biti postignut dogovor odgovorio je kako u Vladi jesu za kompromis, ali je za kompromis potrebno dvoje". "Budući da razgovori traju, u ovom trenutku ne mogu više reći", kazao je.

Novinari su ga pitali i je li učiteljima baš toliko loše da su organizirali najveći dosadašnji štrajk u prosvjeti, na što je odgovorio: "Pa dobro, treba biti i neki rekordni štrajk".

Za današnji veliki prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu Plenković je rekao kako je pokazao da su sindikati uvijek dobro organizirani, ali i da "ima onih koji ih podupiru, a veze s ovom temom nemaju pa su se tamo počeli pojavljivati i nastoje kreirati atmosferu koja ima ozračje protiv Vlade".

I to Vlade, naglasio je, koja je ostvarila zdravi rast i smanjuje dug, Vlade koja za razliku od SDP-ove koja je građane zadužila za 70 milijardi kuna, ukidala božićnice i regres te smanjivala plaće, povećava plaće i mirovine, redovito isplaćuje i povaćava božićnice i regres, iznose za otpremnine, ostvarila je kreditni investicijski rejting, uravnotežen proračun, povoljnije kredite.

Sve ide u plus i moramo se malo zapitati

"Ali eto, to je demokracija, svatko ima pravo reći što misli. Dakle, da smo vlada kojoj sve ide u minus, ja bih rekao - korektno, ali ako ide sve u plus onda se trebamo malo zapitati", poručio je Plenković.

Čestitao je 30. obljetnicu članicama i članovima osječkog HDZ-a.

Podsjetio je kako je na osnivanju HDZ-a 1989. na zagrebačkom Jarunu čak 50 posto sudionika bilo iz Osijeka.

  "To je važna poruka i vjetar u leđa Predsjednici Republike za njen novi mandat za koji sam siguran da će ga osvojiti", naglasio je premijer i dodao da njegova vlada puno čini za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Category: 1641 - 1641

Reci što misliš!