Politika

bude li ponovno izabran

Trump zaprijetio Kini oštrijim trgovinskim ratom

Trump zaprijetio Kini oštrijim trgovinskim ratom

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak Pekingu još oštrijim trgovinskim ratom ukoliko bude ponovo izabran, i predvidio pad broja radnih mjesta i kompanija u Kini, zanemarivši prigovore američkih industrijalaca koji trpe posljedice njegove protekcionističke politike.

On je upozorio kineske vlasti protiv pokušaja da dobiju na vremenu do američkih izbora 2020. u nadi da on neće biti ponovo izabran.

"Zamislite što će se dogoditi Kini ako pobijedim", napisao je na Twitteru. "Uvjeti sporazuma bi bili puno stroži", zaprijetio je dok su u nedjelju na snagu stupile pojačane nove carinske tarife za milijarde dolara kineskih proizvoda.

"Iako sam siguran da bi oni rado pregovarali s novom administracijom kako bi nastavili 'varati SAD' (600 milijarda dolara godišnje) dulje od 16 mjeseci, to je dugo razdoblje za podnošenje dugoročnih gubitaka radnih mjesta i tvrtki", dodao je američki predsjednik.

S američke strane gospodarstvo, posebice proizvodna industrija, nisu pošteđeni napetosti s azijskim divom.

Nedugo nakon Trumpovih tvitova, strukovna udruga ISM izvijestila je o padu proizvodnog sektora u kolovozu čime je prekinut niz od 35 mjeseci uzastopnog rasta.

Indeks proizvodnje ISM je pao na svoju najnižu razinu od siječnja 2016. godine kada je Donald Trump preuzeo dužnost.

Timothy Fiore, voditelj istraživanja ISM-a je objasnio da su "trgovinska pitanja su i dalje veliki problem koji se ocrtava u jakom padu novih izvoznih narudžbi".

Category: 1641 - 1641

Reci što misliš!