Politika

predsjednički izbori

HDZ: Potpora Kolindi Grabar Kitarović za novi predsjednički mandat

HDZ: Potpora Kolindi Grabar Kitarović za novi predsjednički mandat
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a dalo je u srijedu potporu kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu republike kao i prijedlogu da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za članicu Europske komisije, dok je za novog političkog tajnika HDZ-a izabran Ante Sanader.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je da je nakon sjednice kako su potporu Kolindi Grabar Kitarović u njezinoj ponovnoj kandidaturi za predsjednicu Republike konsenzualno podržali svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te su iskazali želju da joj pomognu u osvajanju još jednog mandata na dužnosti predsjednice Republike.

Plenković je rekao i kako će odluku da oformi svoj stožer donijeti predsjednica Grabar Kitarović, a da je Ivan Anušić kao predsjednik županijske organizacije Osječko-baranjske županije pripravan uz potporu cijele stranke voditi njezin stožer.

"Druga odluka je da HDZ i sva njena tijela podrže prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije iz Republike Hrvatske s obzirom na njezino iskustvo. Tri puta je izabrana u Europski parlament, 2013. i 2014. te 2019. godine i s političkim i stručnim iskustvom da bude kvalitetna predstavnica u EK Ursule von der Leyen ", naglasio je Plenković.

Za predsjednika splitsko-dalmatinske Županijske organizacije HDZ-a Antu Sanadera koji postaje novim političkim tajnikom stranke, rekao je kako ima dugogodišnje iskustvo. Bio je župan, potpredsjednik Hrvatskog sabora, a sa svojim dosadašnjim postignućima bitno će pridonijeti radu stranke i u kontekstu predstojećih izbornih izazova, ocijenio je Plenković.

Sanader: Dugogodišnja iskustva u radu u funkciji jačanja HDZ-a

Sanader je pak kazao kako mu je izuzetna čast što je izabran na funkciju političkog tajnika, zahvalio je Plenkoviću na kandidaturi, a Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke na jednoglasnoj potpori.

"Sva svoja iskustva dugogodišnja u radu ću staviti u funkciju jačanja HDZ-a i pozicije i snage u hrvatskom društvu", izjavio je. 

Upitan je li Kuščević uteg vladi i budućoj predsjedničkog kampanji s obzirom na istragu protiv njega, Plenković je odgovorio: "On je dao ostavku i na mjesto političkog tajnika i na mjesto ministra. HDZ kakvog ja vodim ide svojim putem".


Reci što misliš!