Politika

slučaj borik

Marjana Botić: Do kada će Zadrani mirno gledati prostorno uništavanje vlastitog grada?

Marjana Botić: Do kada će Zadrani mirno gledati prostorno uništavanje vlastitog grada?
Dino Stanin/PIXSELL

Do kada će građani grada Zadra mirno gledati takvo prostorno uništavanje vlastitog grada pitanje je na koji trebaju odgovoriti sami građani, tvrdi Marjana Botić iz Akcije mladih.

Dostavljamo odgovor Ministarstva mora na naš zahtjev za poništenje odluke o koncesiji trgovačkom društvu Borik. Povodom odgovora koji pokazuje da je odluka Županijske skupštine ipak vjerojatno protuzakonita upućujemo i priopćenje osobito o sve jačem zamahu devastacije javnih prostora navodnim urbanističkim planovima koji su u Zadru redovno također protuzakoniti po mnogim točkama, stoji u uvodu priopćenja kojeg potpisuje Marjana Botić iz Akcije mladih.

Povodom zahtjeva Akcije mladih o poništenju odluke omogućavanja prava građenje na pomorskom dobru trgovačkom društvu Borik d.o.o. na području turističkog naselja Falkensteiner, na kojem su do sjednice Županijske skupštine imali pravo iznajmljivanja plažnih rekvizita, Ministarstvo mora odgovorilo je traženjem dokumentacije o spornoj odluci od nadležnog županijskog ureda.

Akcija mladih povodom ove sporne koncesije želi naglasiti da je zadarski HDZ godinama u službi male interesne skupine za koju se donose odluke o koncesiji, uređuju urbanistički planovi i protežira ih se u dozvolama prava građenja najčešće stambenih blokova.

Akcija mladih također godinama naglašava da nismo protiv ulaganja i investicija, ali smo protiv ovakvih pogodovanja koje HDZ godinama provodi u Zadru tako da tobožnjim ulagačima zapravo poklanja javne prostore i pogoduje urbanističkim planovima tako da oni minimalnim inicijalnim ulaganjima dobivaju mogućnosti izrade stambenih blokova u čijoj (skupoj) cijeni kvadrata debelo nadoknade minimalno početno ulaganje. Sve na štetu javnih prostora grada Zadra, uskih navodno modernih prometnica bez ili gotovo bez nogostupa, bez autobusnih ugibališta, a biciklističke staze i urbano zelenilo nećemo ni spominjati jer su za zgradurine od 8 + katova, nagurane na samu prometnicu takva rješenja znanstvena fantastika.

Na javnoj raspravi o primjedbama na novi urbanistički plan grada Zadra koja završava ovih dana, Akcija mladih izrazila je svoje protivljenje činjenici da urbanističke planove dodijeljene bez javnog natječaja izrađuju arhitektonski uredi koji ne samo da nemaju dovoljno stručnjaka svih profila pogotovo onih prometne struke, već se evidentno nalaze u jasnom sukobu interese budući da se često pojavljuju kao ulagači na susjednom području grada ili čak području za koji su ranije izrađivali urbanistička rješenja ili se pojavljuju kao mogući najmodavci HDZ-ovskim javnim ustanovama… Također se (kao i svi HDZ-ovski „ulagači“) nalaze vjerojatno u dugovima raznim bankama iz kojih ih HDZ redovno izvlači praktičnim poklanjanjem atraktivnih prostora, kao što sad svjedočimo kod dozvole građenja notornom „poduzetniku“ Zdenku Zriliću na području Uskoka.

Na tom području prijašnji mali vlasnici nisu imali pravo građenja, ali je prelaskom vlasništva u ruke spomenutog „poduzetnika“ HDZ je pokorno sve dozvole ekspresno omogućio.

Akcija mladih već godinama u svojoj domeni javnih poslova predstavnika u vijeću i skupštini svaku spornu odluku kao što su gore spomenute pokušava riješiti u korist zadržavanja javnih prostora i ravnopravne tržišne utakmice svih poduzetnika, a ne pogodovanja raznim polukriminalnim i debelo zaduženim sa HDZ om uvezanim skupinama. Mi se nemamo čega sramiti. Oni koji sve ovo godinama omogućavaju mogu mirno hodati gradom samo zato što su ga institucionalno i moralno devastirali jednako kao i urbano.

Category: 1641 - 1641

Reci što misliš!