Politika

banski dvori

Tko su čuvari Vlade dok je premijer Plenković na godišnjem

Tko su čuvari Vlade dok je premijer Plenković na godišnjem
Robert Anic/PIXSELL

Dok je vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem na dvotjednom odmoru, dežura dvoje ministara - branitelja i socijalne politike. Provjerili smo što rade i provjerava li ih premijer.

Pred zgradom Vlade nema uobičajene gužve, nema ministarskih automobila, premijer Plenković je na odmoru, nema ni tajnice vlade. Ali zato su dežurni ministar branitelja Tomo Medved i ministrica socijalne politike Vesna Bedeković.

Bedeković je resor preuzela prije tri tjedna. Bavi se povećanjem zaštite socijalnih radnika nakon tragedije u Đakovu.

"Radimo opremanje svih centara za socijalnu skrb tehničkom zaštitom, konkretno nabavljaju se detektori metala. Zadali smo rok do 30. rujna", kaže nam Vesna Bedeković.

S ministrom pravosuđa radi na izmjenama zakona kako bi socijalni radnici dobili status službene osobe. Uskoro u proceduru šalje i strategiju demografske revitalizacije. Povećat će se, tvrdi, broj onih koji će primati dječji doplatak, ali i porodiljna naknada za drugih 6 mjeseci dopusta.

No to znači da ipak za sada ništa od premijerovog predizbornog obećanja o potpunoj delimitaciji porodiljne naknade i tisuću eura za svako novorođeno dijete. Čelnik Vlade novu ministricu ovih dana ne provjerava, ali ministrica Bedeković kaže nam kako se s premijerom čuje kada god za to postoji potreba.

I dok Bedeković tjedan provodi u Zagrebu, ministar branitelja uglavnom je na terenu. Teško ga je bilo uhvatiti u uredu koji je u istoj zgradi, šest katova niže.

"Sutra imamo u Hrvatskoj Kostajnici obljetnicu Gordana Lederera. Ovih dana imali smo veliki broj gradova koji slave svoj dan i vezani su uz vojno-redarstvenu akciju Oluja", kaže nam Medved.

Radi na nacrtu zakona o civilnim žrtvama u Domovinskom ratu i zakonu o spomen obilježjima. Tko od ministara ostaje raditi odlučeno je na zadnjoj sjednici vlade prošlog četvrtka.

"Prepoznajući naše obveze koje imamo ovdje mi smo rekli da smo nazočni i dostupni pa je zaključak bio da ćemo mi biti tu ovaj tjedan", pojašnjava Medved.

Ako bude prostora na odmor će tek nekoliko dana tijekom mjeseca. Ministrica Bedeković također par dana oko Velike Gospe. A Vladu će idućeg tjedna, uz Bedeković i Medveda, čuvati i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Reci što misliš!